Kari Sandberg. Foto: Kjetil Ekkeren

Innlegg: Bærekraftig anleggsutbygging

Vi har i mange år hørt myndigheter, miljøorganisasjoner og næringslivet snakke om klima, miljø, bærekraft. Gitt den situasjonen kloden befinner seg i, vil disse begrepene ikke bli mindre viktige fremover – også i anleggsnæringen. 

Innlegg av:

Kari Sandberg
Adm. dir. i Entreprenørforeningen - Bygg og Anlegg (EBA)

Regjeringens hovedmål for klima og miljø i transportsektoren er å redusere klimagassutslipp i tråd med en omstilling mot et lavutslippssamfunn. Norge som nasjon har forpliktet seg til minst 40 prosent reduksjon i klimagassutslippene i 2030 - sammenliknet med 1990. Dette krever mye av mange.

Bygge- og anleggsnæringen er Norges nest største næring, en næring som er avhengig av energikrevende maskiner og utstyr for å bygge landet videre. Dette gjelder kanskje særlig anleggsdelen, som er avhengig av mange og store maskiner for å flytte masse og drive tunneler. Det er ingen hemmelighet at denne næringen påvirker klima og miljø med sine aktiviteter, men det settes stadig strengere miljøkrav til prosjektene som skal realiseres. Vi må følge med i timen, og helst ligge litt i forkant.

Entreprenørforeningen – Bygg og Anlegg (EBA) er landets største og viktigste interesseorganisasjon for bygg- og anleggsentreprenører, og etablerte våren 2017 et omfattende prosjekt "Bærekraftig Anleggsutbygging". Gjennom dette arbeidet skal EBA bidra til at våre medlemsbedrifter får mulighet til å ligge i forkant av utviklingen og sikre lønnsomhet gjennom mer bærekraftige anlegg. Lønnsomhet er en viktig forutsetning for å få til et grønt skifte.

Vårt mål for prosjektet er at våre medlemmer skal påvirke utviklingen, drive den i riktig retning og være med i beslutninger om framtidige krav og regler. Det er også et mål å bygge konkurransekraft, bidra til å løfte kravene og styrke lokale leverandører.

For å lykkes med prosjektet har vi inngått et samarbeid med PURE Consulting med spesialisering innen det å integrere bærekraft som en del av virksomhetsstrategier. Vi har allerede kartlagt utfordringer og muligheter gjennom intervjuer og møter med entreprenørene, og fått mer fakta og kunnskap om både anleggsspesifikke og generelle utfordringer og muligheter. Vi jobber nå videre med hvordan anleggsnæringen kan bidra til å løse utfordringer knyttet til utslipp, masser og deponier og på valg av materialer, i tillegg til de mer generelle utfordringene er relatert til seriøsitet, sosial dumping, likestilling og kommunikasjon mellom byggherre og entreprenør.

Det er mange muligheter i dette arbeidet - som nye modeller for gjennomføring og bedre kommunikasjon mellom leverandører og byggherrer om materialvalg og gjenvinning. Mange mener også at det å øke størrelsen på prosjektene vil gjøre det enklere å gjennomføre på en bærekraftig måte. Optimalisering av ressurser, flere kortreiste deponier og økt samspill mellom myndigheter og næringen er områder vi kan få raske resultater om viljen er tilstede hos aktuelle parter. Vi må i større grad enn i dag også bidra til utvikling av ny teknologi og rekruttering av teknologiressurser fra offshore-bransjen.

Uansett; for å oppnå resultater med prosjektet må vi lykkes med samarbeid og dialog gjennom verdikjeden, og vi må ta noen valg. EBA har valgt to hovedretninger, - å sette fokus på krav og innovasjon, og målet er en omforent innstilling som skal sikre et balansert ambisjonsnivå og forutsigbarhet i anleggsnæringen fremover.

Norge er forpliktet av FNs bærekraftmål, som er verdens felles arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030. Målene for bærekraft er aktuelle for alle sektorer. Det er et godt rammeverk for innovasjon, for å finne løsninger på tvers av sektorer og tradisjonelle bransjeskiller, og det inspirerer til større og lengre tanker i arbeidet med bærekraft. Anleggsentreprenørene i EBA ønsker å være en aktiv del av løsningen.