Viktig med god kontroll ved innreise

Trenden av koronasmitte er nå igjen økende i store deler av Europa, også i Norge. Etter jul har det som ventet vært en oppblomstring av antall smittede, og mange er nå bekymret for en stor import av smitte fra utlandet, noe som også vil ramme byggenæringen.

Byggenæringen er helt avhengig av utenlandske arbeidere for å få hjulene til å gå rundt, spesielt på store deler av Østlandet. Mange av disse har vært på en velfortjent ferie i hjemlandet, og nå etter jule- og nyttårsfeiringen kommer tilbake til byggeplassene i Norge. I disse koronatider er dette forbundet med noen utfordringer, og vil potensielt kunne representere fare for økt smitteimport. Om det skulle bryte ut smittetilfeller på trave byggeplasser, vil dette kunne selvsagt kunne skape utfordringer. Så samtidig som det er viktig å få tilbake denne avgjørende arbeidskraften, er det også meget viktig at man sørger for å ha på plass rutiner som hindrer import av smitte. Ved siden av god smittehygiene ute på byggeplassene, er det veldig viktig at man har god kontroll på smitten før den kommer over grensen.

2. januar innførte regjeringen plikt til å teste seg for koronaviruset for alle som skal reise inn i Norge. Testen skal gjøres senest ett døgn etter ankomst. Utenlandske reisende må i tillegg fremvise negativ test som er tatt under 72 timer før innreise til Norge. Dette er selvsagt positivt, og vil være med på å sikre at ikke smitteimporten øker, og dermed vil dette også være nyttig for byggenæringens virksomheter som skal benytte seg av denne arbeidskraften.

Politiet melder nå om at det skal være utbredt bruk av falske koronatester ved ankomst til Norge. Vi håper det ikke finnes mange av disse som er tilknyttet byggenæringen, men realistisk sett må vi forvente at flere av de som forsøker å jukse seg inn også har planer om å komme inn på en byggeplass. Erfaringene viser at dersom det finnes muligheter til å lure seg unna formaliteter for å spare tid eller penger, vil ulike smutthull kunne utnyttes. Dette har vi dessverre også sett mange tilfeller av i byggenæringen. Forhåpentligvis klarer man å stoppe denne praksisen før det kan bli et problem som gir direkte utslag ute på byggeplassene, og det er bra at man har klart å oppdage mange falske og ufullstendige tester på grensen. Man kan selvsagt frykte at flere også har kommet gjennom kontorleddene, men med økt fokus på denne utfordringen er det å håpe at dette antallet kan holdes lavt. Er det noe byggenæringens virksomheter nå ikke trenger, er det at byggeplasser må stenge ned på grunn av ukontrollerbare smittetilfeller. Byggenæringens aktører har vært meget dyktige til å unngå nettopp dette så langt, og har dermed vært flinke til å holde hjulene i gang. Forhåpentligvis er dette noe de også vil klare dagene, ukene og månedene fremover.