Ikke flere utenlandsturer

I flere år har statlige norske byggherrer, med samferdselsdepartementet i ryggen, lagt ned mye arbeid i å få utenlandske entreprenører til å komme til Norge for å ta del i et voksende anleggsmarked. Det lyktes de med, men nå har man begynt å justere ned iveren etter å få nye aktører hit.

Det norske anleggsmarkedet opplever rekordaktivitet – aldri før har det blitt investert så mye i vei og bane som i fjor, og veksten forsetter i år. Likevel er konkurransen i markedet knallhard – mange regner på jobbene, og marginene er rimelig skviset. Dette har medført en rekke permitteringer blant de norske aktørene, og nylig varslet Skanska at de kommer til å si opp mellom 70-110 anleggsarbeidere på grunn av for få oppdrag.

I de senere årene har flere norske entreprenører giret opp satsingen inn mot anleggsmarkedet etter den varslede økningen i oppdragsmengder – og ikke minst har en rekke utenlandske aktører kommet inn på markedet og vunnet flere store jobber – både innen vei og baneutbygginger. Noen gjør det bra, andre har hatt sine utfordringer.

Byggherrene selv har jobbet mye med å få de utenlandske aktørene interessert i Norge – det er blant annet arrangert en rekke informasjonsmøter på engelsk og det er gjennomført turer til utlandet for å fortelle om det norske anleggsmarkedet som er i vekst. De norske entreprenørene har ikke sett med blide øyne på denne typen turer. De mener kapasiteten er god nok – og med situasjonen vi nå ser, er konkurransen mer enn god nok. Mange mener også at konkurransen ikke er rettferdig. Ståle Rød sa nylig at konkurransen skjer på ulike konkurransevilkår.

Mange frykter derfor at de norske entreprenørene skal være i ferd med å møte langt tøffere tider og at det vil komme mange nedbemanninger – de klarer ikke å konkurrere godt nok slik situasjonen er nå. I en tid der arbeidsløsheten stiger er det mange som ikke forstår at man setter store infrastrukturbygginger ut til utenlandske aktører – og hva dette vil gjøre med den totale verdiskapingen.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen og vegdirektør Terje Moe Gustavsen peker begge to på at de fremover ikke kommer til å være overivrige etter å få utenlandske entreprenører til Norge. Solvik-Olsen sa blant annet til Byggeindustrien: «Vi kommer ikke til å ha den samme greia der det er et mål i seg selv å få utlendingene hit. I et anbudsmarked kan vi ikke ekskludere noen fra å delta, men det gir ingen mening å aktivt rekruttere inn når du har arbeidsledige i Norge.» Terje Moe Gustavsen fulgte opp: «Slik som forholdene er nå, ser jeg det ikke så veldig aktuelt å gå ut å promotere oss selv.»

Det pekes også på at det ikke er sikkert at man trenger å oversette alle anbudsdokumenter til engelsk lenger. Det er en del krav man som offentlig byggherre må følge, men dette er altså ikke blant disse.

Det er selvsagt positivt at de statlige utbyggerne har justert synspunktene rundt hvor mye ressurser man skal legge i det å få inn utenlandske aktører. Den norske anleggsbransjen har vært oppegående og levert over mange år – og den har også vist seg være tilpasningsdyktig og har vokst med den økende oppdragsmengden vi har sett. Det har derfor ikke vært nødvendig å sette inn store ressurser i å få inn utenlandske aktører man ikke kjenner så mye til – og som heller ikke kjenner det norske markedet og måten å arbeide på. Det er utvilsomt nok kapasitet blant de norske aktørene, og nå må man fokusere på å gjøre hverandre gode, sikre sysselsettingen og verdiskapningen. Alle skal selvsagt få lov til å komme og konkurrere i Norge, men vi mener det er feil at man aktivt skal gå ut og trigge interessen og legge til rette for at utenlandske skal få fotfeste her nå. Derfor er det positive signaler som nå kommer fra utbyggerne, og vi håper dette også følges opp i tiden fremover.