Statsminister Erna Solberg og moderniseringsminister Jan Tore Sanner under pressekonferanse om regjeringskvartalet. Regjeringen går inn for at Høyblokka i regjeringskvartalet blir stående og at Y-blokka rives Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Høyblokka står, Y-blokka rives

Høyblokka og plassen foran i regjeringskvartalet skal bevares, opplyser statsminister Erna Solberg (H). Y-blokka skal rives.

– Det betyr at lindealleen foran og den integrerte kunsten i Høyblokka bevares, sier Solberg.

Samtidig skal Y-blokka rives, opplyser kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) på en pressekonferanse om regjeringskvartalets fremtid søndag ettermiddag.

5 700 arbeidsplasser

Regjeringen planlegger rundt 5.700 arbeidsplasser i kvartalet fram mot 2034.

– Regjeringskvartalet er først og fremst de ansatte som jobber der. Vi er derfor opptatt av å skape fremtidsrettede, fleksible og attraktive kunnskapsarbeidsplasser i regjeringskvartalet der de ansatte kan samhandle på nye måter og løse oppgavene effektiv, sier Sanner.

Regjeringen har nå besluttet konseptet og hovedmodell for det nye kvartalet. Det blir det såkalte konsept Øst.

Terrorhandlingen den 22. juli i 2011 raserte størsteparten av regjeringskvartalet. De ansatte i departementene fortsatte arbeidet uavbrutt i midlertidige lokaler.

- Nå er det viktig å ta de beslutningene som er nødvendige for å få gjenoppbygget et nytt regjeringskvartal. Gode arbeidsplasser krever at vi lytter til de ansattes behov. Ansatte skal involveres i den videre prosessen slik at vi finner gode løsninger, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.

Fakta om planene for nytt regjeringskvartal

* Det såkalte konsept Øst , som ble anbefalt i konseptutvalgsutredningen , skal være hovedmodell for nytt regjeringskvartal.

* Y-blokka, S-blokka og R4 rives, mens Høyblokka bevares. To store integrerte kunstverk i Y-blokka bevares.

* Det åpnes for tilbygg/utvidelser av Høyblokka og et høyere bygg bak denne, samt mulighet for senere utvidelse nordøst mot Hammersborg.

* Akersgata åpnes for trafikk, Ring 1 består.

* Sikkerhetstiltak integreres i design av uteområder, arealdisponering og materialbruk.

* Regjeringskvartalet skal bestå av miljøvennlige og energieffektive bygg.

* Utenriksdepartementet flytter inn, og regjeringskvartalet vil dermed huse alle departementer unntatt Forsvarsdepartementet.

* Arbeid med planprogram starter nå, reguleringsplan og idéfase utarbeides i 2015-2016.

* Riving av S-blokka starter allerede til høsten i år.

* Prosjektering av de andre byggene kan skje i tidsrommet 2016-2018, med planlagt behandling i Stortinget i 2019 og byggestart i 2020.

* Nytt regjeringskvartal kan stå ferdig i 2023-2025.

* Kvartalet planlegges for 5.700 arbeidsplasser i 2034.

Bevaring sammen med fornying

- Vi har ønsket å ta med vår felles historie inn i det nye kvartalet. Vi vil bevare Høyblokkas forside, plassen foran og vi tar sikte på å bevarte den integrerte kunsten i Høyblokka. Samtidig sikrer dette muligheten for et funksjonelt og kompakt regjeringskvartal ved at det åpnes for tilbygg/utvidelser av Høyblokka og høyere bygg bak Høyblokka, sier statsministeren.

Gode kunnskapsarbeidsplasser

- Regjeringskvartalet er først og fremst de ansatte som jobber der. Vi er derfor opptatt av å skape fremtidsrettede, fleksible og attraktive kunnskapsarbeidsplasser i regjeringskvartalet der de ansatte kan samhandle på nye måter og løse oppgavene effektiv, sier Sanner.

De ansattes representanter, vernetjenesten og alle brukerdepartementene skal involveres i planleggingsprosessen, blant annet i arbeidet med rom- og funksjonsprogram. Det er planlagt for rundt 5700 arbeidsplasser i kvartalet ved fram mot 2034.

Åpen og levende by, trygt regjeringskvartal

Regjeringskvartalet ligger i hjertet av hovedstaden. For regjeringen er det et mål at utforming av regjeringskvartalet skjer på en slik måte at man skaper gode byrom. Konseptet som er valgt vil åpne Akersgata for trafikk.

Sikkerhet vil være førende i arbeidet med det nye kvartalet. Sikkerhetstiltakene skal integreres i design av uteområder, arealdisponering og materialbruk.

Miljø og klimahensyn

Miljø er vår tids store utfordring. Regjeringskvartalet skal ved planlegging være på høyde med beste praksis for miljøvennlige bygg og uteområder. Kvartalet skal ha arkitektoniske kvaliteter som uttrykker representativitet og norske verdier.

Videre prosess

Nå starter forprosjektfasen. Det innebærer å utarbeide planprogram og reguleringsplan for området, rom- og funksjonsprogram og eventuelt eiendomskjøp. Disse aktivitetene vil trolig pågå ut 2016. Deretter detaljplanlegges byggene, det utarbeides kostnadsanslag og annet styringsunderlag. Forprosjektet skal kvalitetssikres (KS2) før saken legges frem for Stortinget. Det legges til grunn at Stortinget kan behandle saken i 2019. Nytt regjeringskvartal kan stå ferdig i 2023-2025.