Duket for den store tulipandagen

Ingenting er som en bukett herlige tulipaner! De livlige fargene er som et friskt pust av vår.

Tulipaner er den planten det lages mest av i norske gartnerier. Fra jul til påske skal over 72 millioner tulipanløker blomstre og spre glede i norske stuer.

En A-kjendis som tulipanen har sin egen dag; Tulipandagen. Denne dagen markeres alltid andre fredag i januar, sier Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP)

Tulipanmani og børskrakk
Tulipanen kom tidlig til Norge, vi var bare tre år etter hollenderne. Bergenseren Henrik Høyer studerte i Nederland og ble kjent med Carolus Clusius, mannen som tok med seg tulipanløker dit.

Henrik Høyer fikk med seg løker tilbake til Norge, og takket være ham blomstret de første tulipanene i Bergen allerede i 1597. 416 år seinere er tulipanene like populære!

På begynnelsen av 1700-tallet ble tulipanen dyrket både som hageplante og til medisinsk bruk. Planten ble raskt populær som handelsvare, spesielt i Nederland.

I 1636 var tulipanløker den fjerde største handelsvaren der, etter genever, sild og ost. Folk likte disse flotte løkplantene så godt at de bød over hverandre for å få tak i dem, og det hele utviklet seg til en “tulipanmani”.

Botanikere krysset fram tulipaner som enda mer dekorative og fristende. Sorter med mørk farge eller striper var spesielt populære. Løkene ble vanligvis solgt ut fra vekt, og de kunne fortsatt ligge i jorden.

OBP utdyper: - Handelen med tulipanløk som ennå ikke hadde spirt, ble kalt “vind-handel”, fordi kjøper og selger ikke så varene de handlet med. Børsspekuleringen førte til at prisene ble høyere og høyere, og til slutt var ikke kjøperne villige til å betale for tulipanene. Prisene sank, og dette utløste et børskrakk i 1638. Da hadde mange satset hus og hjem for å få tak i sjeldne tulipaner.

Tips for bedre holdbarhet:
Kjøp tulipanene i knopp, men pass på at knoppene har farge
Ta av papiret rundt tulipanene, men la plasten være på de første timene
Snitt tulipanene rett over, helst under rennende vann
La tulipanene stå kjølig i en ren vase med lunkent vann de første timene
Ta så av plasten rundt tulipanene og sett dem i kaldt vann
Bruk gjerne holdbarhetsmiddel for løkblomster
Sett blomstene kjølig om natten