Epletrær og pæretrær

Hei, vi har skurv på "summere-red", og har hatt det siden vi plantet det for tre år siden. Nå har vi plantet "discovery", som jeg trodde var sykdomsherdig, men nå har også det fått skurv i høst. Hva gjør vi ? Vi vil gjerne beholde de.

Vi plantet to pæretrær for flere år siden, "gråpærer " og "herrepærer". Det er enda ikke kommet frukt, hva er grunnen?

Vi bor på Tjøme, med skog rundt oss.

Mvh Åshild

Hei Åshild

Jeg tror nok at de siste våte somrene har bidratt til en oppblomstring av skurv. Skurv er sopp som jo ofte trives godt jo mer fuktig det er. Jeg vil anbefale deg å beskjære såpass mye til våren, at de nye eplene ikke får våte blader liggende inntil seg. Det er viktig med en luftig krone som gjør at det tørker opp fort. I tillegg er det viktig at du fjerner all nedfallsfrukt med skurv - dette siden skurv smitter over på neste års epler (med sporer som sprer seg i luften). Sammen med litt ekstra god gjødsling til våren, tror jeg dette er et godt utgangspunkt for forbedringer. Hvis det ikke skulle gi noen forandring, kan du snakke med en gartner om sprøyting, men det bør være steg nr. 2.

Når det gjelder pæretrærne dine skal det sies at det kan ta opptil 5-6 år før de bærer frukt, - Gråpærer kan bruke opp til 10-12 år!!!. I tillegg trenger alle pæretrær en "pollinerings-kamerat", og siden Gråpære er et dårlig pollentre, kan dette også være grunnen til at du ikke får noe fruktsetting. Kanskje du burde (hvis du har plass) kjøpe og plante et "Broket Juli"-pæretre, som et forsøk på å få igang fruktsettingen.

Jeg håper mine råd kan hjelpe deg og ønsker deg lykke til med frukttrærne dine!

Med vennlig hilsen fra Marit Næss Jørgensen