Hva kan jeg plante i en skråning?

Hei. Jeg bor 230 meter over havet, tre kilometer fra Skedsmokorset i Akershus. Jeg har en sørøstvendt 40-graders skråning ved husets nordre hjørne, på omtrent 2x4 meter, som kan få mellom 4 og 7 timer på en solrik sommerdag. Her trives ugress godt, og jeg ønsker å plante lave vekster som kan dekke skråningen, og som krever mindre vedlikehold enn ugressluking. Det kan enten være noe som ligner på einer eller thuja, eller det kan med fordel være noe som blomstrer og ser flott ut! Hvilke forslag har du? Eller kanskje jeg kan plante flere forskjellige planter?

Hilse Are

Hei Are

Jeg regner med at du bor i herdighetssone 4. (H4) Skråninger er alltid utfordringer, men utfordringer er til for å løses, så derfor foreslår jeg følgende løsning:

Del inn skråningen i 3 felt, f. eks "under hverandre" og velg ut 3 forskjellige planter. Jeg gir deg et forslag her og håper jeg har forstått "bedet ditt riktig". Plantene skulle i alle fall trives i settingen, såfremt du kan tilføre litt Rhododendronjord eller tørt granbar.

1) Øverst ville jeg satt et par planter med lav Rhododendron. Blomstrer tidlig på året. F.eks. Rhododendron cat. ramapo. Lav tueform, blågrønne og vintergrønne blad. Blir ca. 50 cm høy med lillarosa blomster. Herdighet H6

2) Nedenfor ville jeg tatt et belte med Buskmure "Abbotswood", en flott buskplante som blomstrer fra juni og ut sommeren. Vokser i lave men brede tuer. Klare hvite blomster. H5

3) Nedenfor Buskmuren ville jeg laget et belte av vintergrønn Microbiota decussata "Sibirteppe". den blir 25-30 cm. høy og opptil 1 meter bred. Flott grønn om sommeren og får kobberfarger om vinteren. H8

Kombiner ovennevnte forslag med vår- og høstlyng. H4

Siden alle plantene kan stå i jord med middels til lav surhetsgrad i jorden, vil det kunne legges duk og bark rundt når du beplanter. Da vil du nok langt på vei være kvitt det store ugressmomentet ditt!

Dette var kun et forslag, men om du skulle velge andre planter, så husk alltid på at de høyeste plantene skal bakerst og de laveste aller forrerst. :) Lykke til!

Med vennlig hilsen fra Marit Næss Jørgensen