Anlegge hage på naturtomt

Hei! Ca 500 kvadratmeter (halvt mål) av vår eiendom er naturtomt bestående av bar trær, løvtrær ( vi har gjennom årene fjernet en del trær og vil fortsette med det, men sikker tbehold enoen) og lyng, som røsslyng og blåbær lyng. Terrenget er litt kupert og med noe berg samt at den er forholdsvis bratt skrånede mot vei. sør vest vendt. Jeg ønsker meg en fargerik hage. ( rododendron, markdekkere, busker steiin bed osv.) Hvordan gjøres grunn arbeidet på best mulig måte her?
Fylle på med god jord etter å ha sprøytet på ugras - det man ikke vil beholde ( rounddup gele?) Bruke bark duk? Litt vanskelig når det er skrånende men vil ha det lettestellt. Plante tett uten duk?bruke avispapir slik noen skriver om?

Hilsen Inger Johanne

Hei Inger Johanne

Det er litt vanskelig for meg å gi deg spesifikke råd, siden jeg ikke har vært hos deg og sett, men slik jeg forstår deg ønsker du å gjøre om naturtomten til prydhage. Da er det riktig som du sier å ta vekk noen trær, men absolutt beholde noen. Jeg vil foreslå at du beholder et lite område som "lund-område", hvor skogsbunn- /surjordsplanter som bl.a. Rhododendron, amerikanske blåbær, Hosta, Lyng ol kan trives. Slik jeg ser det, kan du, medmindre du har masse ugress her, kun fylle på med sur jord/bark i dette området. Siden må du definere et områdene hvor du vil ha prydhage med bed o.l. I dette området bør du nok jobbe litt ekstra med jorden og finne ut hvilken surhetsgrad/type jord du har. Når du har funnet ut det, er det viktig å finne ut hvor dyp jorden er, slik at du unngår å plante stauder, roser og andre blomstrende busker osv, som har dyptgående røtter. Her ville jeg ryddet jorden skikkelig for gamle røtter, stein og evt. ugress og tilført ny jord. Du kan selvfølgelig legge en duk, men er du flink med forarbeidet, vil jeg tro det ikke er nødvendig. Steinbedet vil jo kanskje være naturlig å legge i skråningen mot s/sv. For å få det lettstelt ville jeg forsøkt å skrelle hele skråningen for vekster (det er kanskje ikke så mye vekstmedium der pr. idag, slik at du kan høytrykksspyle?), deretter ser du hvor du kan fylle på sandjord/stein og bygge opp et steinbed. I slike områder går det jo også fint å mure opp noen "lommer" med sement, slik at du kan forme området slik du har lyst! Lommene blir fort dekket av markdekkere og steinbedsplantene.

Hvis underlaget er mye stein/pukk og du ønsker å fylle jord oppå dette, skal du bruke duk. Avispapir kan du bruke hvis du f.eks. har plantet en hekk i en liten voll og ønsker å hindre ugresset i å spre seg i vollen. Da legger du aviser og jord/bark oppå. Til info vil alminnelig bark forsure jordsmonnet, slik at kalkelskende planter vil trives mindre. Hvis du allikevel ønsker å bruke bark i et område med slike planter, bør du velge kakaoflis. Skal du bruke Roundup på ugresset, skal du bruke den konsentrerte som finnes i egne låsbare skap på hagesenteret, men er det mye ugress du har, ville jeg bestilt ugressprøyting fra en profesjonell gartner.

Jeg håper dette ga deg litt innspill i forhold til hvordan du kan gripe an tingene, og at jeg har forstått spørsmålet ditt. :)

Med vennlig hilsen fra Marit Næss Jørgensen