Retting av ujevn plen

Hei!

Vi kjøpte et hus i fjor høst hvis hage er blitt forsømt i flere år. I følge naboer er plenen aldri eller sjeldent blitt klippet og de ganger den er blitt klippet er gresset blitt liggende igjen i hauger / på plenen for å råtne. Etter hard raking, jevn klipping hele våren og sommeren, gjødsling, mose- og maurdreper, begynner plenen å komme seg veldig. Vi ser at det blir for dumt å fjerne eksisterende plen for å legge ny.

Vår utfordring nå er mange humper og dumper i plenen. Vi tror dette skyldes dårlig forarbeide (ingen ordentlig planering) da plenen ble anlagt på 70-tallet (eller kan forsømming av plen føre til dette?). Humpene og dumpene ser ut til å være i underlaget, ikke ujevnheter i gresstuster. Det har vært noen regelrette hull (+15 cm) som vi har fylt med jord og sådd på nytt. Resten av den 400 kvm plenen som er på husets 3 sider (kjedet enebolig) har ujevnheter på 3-7 cm overalt. Vi har searchet litt på nett, og det ser for meg ut som om den beste løsningen er å jevne ut med sand i flere omganger. F.eks vår og høst, og over flere år. Stemmer dette? Kan dere komme med deres anbefaling?

På forhånd, tusen takk for hjelpen! :)

Hilsen Karoline

Hei Karoline

Jeg vil slå følge med de andre som har gitt deg råd, med ett unntak; jeg ville fylt dumpene med sandblandet jord i flere omganger. Du bør også stampe jorden hardt til, etter å ha fylt i dumpene - det fører til at du slipper å gjøre operasjonen så mange ganger. Så til med gressfrø og etter et par år vil nok tomten ha rettet seg ut. En mer omfattende måte å gjøre det på er å skjære ut en kvadratmeter rundt dumpen, bearbeide jorden skikkelig med på fyll av ny, stampe godt til og så. Hagen din vil unektelig se ut som et sjakkbrett, men hva gjør man ikke for å få et bra resultat!

Det er greit å evt. sjekke ut jordforholdene også. Gress liker god, drenerbar jord. Hvis du har jord bestående av en blanding av leire, sand og mold, skulle du være sikker på et godt resultat. Har du derimot for mye drenering (sand og grus) vil det fort kunne oppstå groper, da jord vil bli vasket ned i underlaget gjennom dreneringen. Er det for mye leire, vil gjerne vann ha problemer med å filtrere igjennom underlaget, det vil danne seg vanndammer som igjen kan forårsake groper.

Som du ser, er det mange muligheter til at humpene og dumpene har kommet, men jeg håper mine linjer ovenfor har gitt dere påfyll nok til å kunne foreta et hensiktsmessig valg av fremgangsmåte. Jeg ønsker dere lykke til!

Med vennlig hilsen fra Marit Næss Jørgensen