Sykt epletre

Hei, ved sørveggen i vårt nykjøpte hus står et epletre som hadde gode, nesten sorte epler i fjor. I vår blomstret det nydelig, men så visnet alle blomstene, treet ble overfallt av insekt som spant alle bladene inn i spindelvevnett og det krydde med utøy. Tror det kanskje kan være to forskjellige sykdommer? Årets avling er to epler! Du skriver i et svar at man skal sprøyte treet tidlig, men med hva? Jeg har sprøytesertifikat, da vi dyrker korn på gården, men epler kan jeg ikke noe om.
Vrnnlig hilsen Berit i Vestfold

Hei Berit

Det høres ut som om du har fått et angrep av Heggspinnmøll. Ifølge Wikipedia, kan du bekjempe dette, såfrem spinnmøllen er i tidlig larvestadium. Da kan bakterien Bacillus thuringiensis brukes før larvene spinner nettet. En annen mulighet er å spyle larvene ned av trærne med vann. Det forekommer meg noe merkelig siden du sier det er et epletre som er angrepet. Normalt går dette kun på Hegg-trær.

Det høres uansett ut som om du har fått et insektsangrep av en eller annen type. Siden jeg selv ikke har sprøytesertifikat, vil jeg anbefale deg å ta kontakt med en gartner som kan epletrær. Jeg har lett på nettet etter en spesifikk opplysning om hvilket middel som skal kunne brukes, uten å finne det. Hvis du er med i en forsøksring, vil du kanskje kunne søke informasjon der? Til sist vil jeg også tipse deg om linken til landbruksrådgivning i Vestfold, og håper de kan gi deg ytterligere hjelp: http://viken.lr.no/ Lykke til!

Med vennlig hilsen fra Marit Næss Jørgensen