Så Gress og planter i skråning

Hei! Vi driver å skal lage hage, hvor sent kan vi så gress? Og hva slags jord bør vi bruke? Og hvor stor avstand mellom planter bør vi ha i en skråning som skal beplantes? Og hvor sent kan man plante forskjellige planter i skråning så de slår litt rot og ikke fryser?
MVH Aina

Hei Aina

Såfremt det er en gjennomsnittstemperatur i døgnet på 10-12 grader kan du godt så gress.

Gress trives i alminnelig næringsrik hagejord. Det bør være god drenering. Dette kan du sørge for ved å sørge for at jorden inneholder sandpartikler eller mindre elementer av grus.

Avstand mellom planter i en skråning kommer an på vekstformen og type plante (busk/staude/markdekker osv), så der blir det værre å rådgi deg. Skal du på et plantesenter og handle plantene, vil jeg anbefale deg å spørre der - når du har bestemt deg for hvilke planter du skal bruke. Jeg vil anbefale deg å planlegge en måneds (minimum) etablering av plantene før frosten kommer. Siden jeg ikke vet hvor i landet du bor, må du nesten regne deg frem til ca. tidspunkt for frost selv. :)

Den beste tiden for å etablere en skråning er våren. Da får plantene godt med etableringstid. Økonomisk er det nok smart å etablere om sensommeren, da man ofte kan få planter på billigsalg.

Håper dette ga deg svar på dine spørsmål. Jeg ønsker deg lykke til med hage-etableringen og send gjerne inn flere spørsmål hvis du støter på utfordringer underveis.

Med vennlig hilsen fra Marit Næss Jørgensen