Funn av heksekost i Gvarv

Det er påvist heksekost i prøver av eplesorten Quint på Sagaplan AS, Sauherad, melder Mattilsynet.

Svak smitte er også funnet i sorten Gravenstein. Nye prøver tatt hos Fjeld Hagebruk AS, viser ingen positive funn. Mattilsynet samarbeider med involverte virksomheter for å avklare hvor omfattende destruksjon av epletrær skal være.

Sagaplant AS
I forbindelse med påvisningen av heksekost på eple hos Fjeld Hagebruk, ble det hos Sagaplant også tatt ut prøver av eplesortene Quint, Gravenstein og Royality.

Det er påvist heksekost på eple på 3 av 16 trær av sorten Quint og i 1 av 44 tre av vanlig Gravenstein i den gamle kvistbanken hos Sagaplant.

Dette er den samme kvistbanken som Sagaplant AS har levert podekvist fra de siste 20 åra. Det er ikke påvist heksekost på eple i den nye kvistbanken eller på morplantefeltet som begge er plassert separat fra den gamle kvistbanken. Mattilsynet følger opp Sagaplant AS med ytterligere prøvetaking og en eventuell dispensasjonssøknad.

Fjeld Hagebruk AS
Etter at det ble gjort påvisning av skadegjøreren heksekost på eple i ett tre hos Fjeld hagebruk er det tatt ut og sendt 14 prøver til analyse fra et parti på 12 500 trær. Det er ikke påvist heksekost i noen av disse prøvene. Mattilsynet følger opp Fjeld Hagebruk i en eventuell dispensasjonssøknad for salg av trær fra deler av eiendommen.

Dispensasjon
Mattilsynet har en forvaltningspraksis som åpner opp for å kunne vurdere en dispensasjon i situasjoner med påvisning av heksekost i norsk frukttreproduksjon. En eventuell dispensasjon kan gis på grunnlag av vurdering av flere risikofaktorer og et utvidet prøvetakingsregime.

Videre oppfølging
Mattilsynet er i kontakt med Landbruks- og matdepartementet for å diskutere tiltak slik at fruktnæringa ikke blir unødig skadelidende. Dette inkluderer også mulighet for import av epletrær, gitt at det vil bli en klar underdekning av trær i markedet framover.

Mattilsynet vil også invitere næringsorganisasjonene til et møte den 31. oktober for å informere om situasjon og diskutere løsninger på situasjonen.