Se opp for rotgrønnsaker

En helt ny undersøkelse gjennomført av Norstat i slutten av september viser at rotgrønnsaker er for folk flest. Selv de som har stor tro på lavkarbodietter er stort sett positive til å spise rotgrønnsaker.

Konklusjonen er at rotgrønnsaker står sterkt i det norske folk. Omtrent 9 av 10 personer er klart positive til å spise rotgrønnsaker (svart fra 7 til 10 på en skala der 1 er svært negativ og 10 er svært positiv).

Og blant de som har stor tro på lavkarbodietter er det 8 av 10 som samtidig er positive til å spise rotgrønnsaker.

Personer over 30 år er spesielt positive hvor nesten halvparten svarer helt på topp på skalaen, altså 10, svært positiv. De under 30 år har ikke like mange entusiaster og her er det 3 av 10 som svarer topp på skalaen.

Det som forklarer hvorfor folk er positive til rotgrønnsaker er først og fremt at det er enkelt og lettvint å tilberede. I tillegg så mener folk at en kan spise så mye en vil av rotgrønnsaker og at det er en naturlig del av et moderne kosthold. Disse tre faktorene forklarer 41 % av positiviteten til rotgrønnsaker.

Sammenlikner vi med en undersøkelse fra november 2011 står rotgrønnsaker nesten like sterk som grønnsaker totalt sett. Videre blir rotgrønnsaker betraktet betydelig mer positivt enn poteter og omtrent like positivt som frukt og bær.

Det er ikke slik at folk sier de spiser mer rotgrønnsaker enn for ett år siden. 3 av 4 personer svarer at de spiser omtrent like mye rotgrønnsaker som for ett år siden, mens de resterende enten spiser litt mindre eller litt mer nå. Gulrot er den mest spiste og hele 96 % har spist gulrot siste 6 måneder. Kålrot er nest mest spist med 81 %, og så følger rødbete og sellerirot/knollselleri med 54 %. Reddik er spist av 45 % og persillerot og søtpotet av 32 %. De litt mer sjeldne rotgrønnsakene som pepperrot og pastinakk er spist av henholdsvis 19 % og 15 % av befolkningen.

Folk har mange måter å tilberede rotgrønnsaker på og 4 av 5 koker dem. 3 av 4 spiser rotgrønnsaker rå, mens litt over halvparten av oss har rotgrønnsaker i supper og i stapper. 2 av 5 har rotgrønnsaker i salater eller baker dem i ovnen.

Det ser ut som det er en trend med å bake rotgrønnsaker i ovn. Personer under 40 år baker rotgrønnsaker i ovnen mer enn de over 40 år, og det er også mer vanlig i Oslo enn i resten av landet. De over 40 år har rotgrønnsaker i supper, i salater, koker og spiser dem rå i større grad enn de yngre.

Nordmenn er altså stort sett veldig positive til rotgrønnsaker og vi spiser mer enn bare gulrot og kålrot.