Plantetips til rekkehushage

Jeg bor i Bærum og har en vestvendt rekkehushage med naboer på begge sider, altså litt inneklemt.

Den skal beplantes til våren, og jorden ligger brakk under en veiduk nå. Vi skal kjøpe ny jord. Det er en avlang hage som starter med en platting, deretter en mur på ca 1 meter. Bak muren er det en flat del på ca 1,5 meter. Herfra skråner det oppover og ender med en hekk på toppen.

Skråningen (+ den flate delen) er 6 x 7 meter, og jeg vil tro det er ganske fuktig på den flate delen da den mottar mye vann fra skråningen.

I skråningen har jeg planer om å plante bjørkebladspirea ´Tor´, blærespirea diablo, en form for opprettvoksende barlind og einer med blålig bar. På den flate delen ønsker jeg å ha stauder. Mot naboene ønsker jeg noen forholdsvis høye stauder som skjermer mot innsyn, men ikke høyere enn to meter.

Disse bør være lettstelte (da det er vanskelig å komme til) og gjerne ha lett for å etablere seg, da det blir viktig at de ikke dukker under med en gang!

Kalde blomsterfarger i blå, rosa, lilla og hvit er ønskelig. Har dere noen forslag til hvilke stauder jeg bør velge? Jeg har tenkt på lythrum salicaria, delphinium, aconitum og phlox.

Bak disse høyere staudene vil jeg plante lavere og lavere stauder (også med kalde farger). Hadde vært fantastisk med noen tips om hvilke stauder jeg kan bruke også til disse lavere staudene.

Takk på forhånd!

Hilsen Victoria

Hei Victoria

Jeg ville holdt begge sidene like, det vil si at grensen til begge naboene blir beplantet likt. Innerst mot nabogrensen synes jeg ditt forslag til høye stauder er flott; bruk gjerne Riddersporer-Delphinium (de høyeste) og Hjelm-Aconitum. Som et supplement i grensen, kan du spe på med en Sommerfuglbusk-Buddleja og en lavere type Syrin (de må du kanskje klippes litt etterhvert).

I "raden" innenfor grensen, kan du lage felt med Strandkattehale-Lythrum salicaria, Revebjeller-digitalis, Solhatt-Echinacea purpurea (eller hvit), Salvie, Pioner, Fagerklokke-Campanula persicifolia "Alba" og Floks-Phlox.

Så kommer forslag til de lavere staudene i din fargeskala: Krypklokke-Campanula portenschlagiana, Engnellik-Dianthus deltoides, Prestekrage-Marguritt, Krypmalurt-Artemisa schmidtiana "Nana" og i tillegg kan du jo så Kornblomster.

Da skulle du ha forslag til planter etter ditt fargeønske, herdighetssone, 3 høyder og med forskjellig blomstringstidspunkt. Det eneste jeg ikke har kontroll på da, er lys- og jordforhold. Slik du stiller spørsmålet, ser jeg for meg at du har god greie på hage, slik at du selv klarer å vurdere dette. Jeg vil også sette deg på sporet av å ha noen vintergrønne trær med søyleformet vekst. F eks. en søylebarlind eller einer. Det er flott når vinteren kommer og alt annet har flatet ut.

Lykke til med å velge ut de plantene du liker best og kombinere farger!

Med vennlig hilsen
Marit Næss Jørgensen