Lønnetre med sopp

Jeg har et stort lønnetre i hagen som er angrepet med noen store hvite sopper. Hva kan jeg gjøre? Er det noe middel jeg kan ha på?

Hilsen Arild

Hei Arild

Ut fra din beskrivelse vil jeg tro at det er lønnekjuke som har kommet på treet ditt. Det oppstår som oftest i forbindelse med en skade på treet.

Når forholdene er optimale for soppdannelse, som det har vært i år, etablerer det seg raskt. Trær som er angrepet av dette, har dessverre ingen kur. Man må derfor følge med utviklingen av treet. Jo hulere grenen/stammen høres ut når man banker ved stedet, jo mer bør man vurdere å fjerne delen/treet.

Soppen spiser seg innover i treet og gjør det råttent. Dette kan føre til at brekkasje kan være en fare i f eks høststormer eller snetunge vintere. Derfor bør du vurdere situasjonen fortløpende. Noen ganger går forråtnelsesprosessen fort og noen ganger sakte. Det er ofte de klimatiske forholdene som bestemmer dette.

Det er synd at jeg ikke kan gi deg noen mirakelkur, men jeg håper det for ditt vedkommende går sakte, slik at du kan ha glede av treet i mange år fremover.

Med vennlig hilsen
Marit Næss Jørgensen