Ta en høstrunde i hagen

I september roer ting seg i hagen. Nå er det tid for å gjøre det som det ikke ble tid til i vår. September er en ideell måned for å plante og beskjære.

Gresset er duggbelagt om morgenen og det meste av frukt og bær er plukket, saftet og syltet. Dagene er fortsatt varme nok til å nytes ute, og noen sommerblomster viser fortsatt fargeprakt.

Gå ut og nyt alle høstfargene, anbefaler Opplysningskontoret for blomster og planter.

Her kommer noen tips til høsthagen:

Planting: Frisk opp bedene med noen nye høstblomstrende stauder som solhatt, storhjortetrøst, høstanemone, smørbukk, floks, kinasøte, anis-isop og solbrud. Plantene etablerer seg fint nå som jorden er fuktig og temperaturen lavere. Løvfellende busker går i hvile om høsten, og de kan plantes selv om de har mistet bladene.

Ved høstplanting av busker trenger du ikke å gjødsle før til våren, siden røttene er i hvile og en del av næringen vil vaskes ut gjennom vinteren. Neste vår vil disse trærne kunne begynne veksten tidlig, og dermed ha et fortrinn i forhold til de som har stått i potte.

Beskjæring: Nå om høsten kan du klippe både kirsebær og moreller. Skal det fjernes store greiner av bjørk eller lønn må dette gjøres nå. Beskjær de eldste greinene på rips, solbær og stikkelsbær. Da vil det komme nye greiner neste år, og busken vil holde seg mindre, friskere og gi mer bær. Bringebær er 2-årig, det vil si at greinene som har gitt frukt i år skal klippes vekk nå. Hekken kan også få en siste stuss.

Luke: Har ugresset fått overtaket i sommer, kan du luke nå før frosten kommer. Det er ofte lettere å få med seg røttene hos ugresset når jorden er blitt mer fuktig.

Ta inn frostømfintlige planter: Planter som har fått stå på verandaen i sommer, som fuksia, pelargonia, og stueplanter som ikke tåler noe særlig frost, bør tas inn nå.