Vellykket flytting av solblom nær E6

Statens vegvesen flyttet i august 2011 den sjeldne blomsten solblom nær E6 i Stange, og de fleste blomstene overlevde flyttingen.

Det er viktig å gjøre tiltak for at solblomen kan leve ved E6 i Stange også i fremtiden, ifølge Statens vegvesen.

Solblom er en blomst som blir sjeldnere og sjeldnere. Nær E6 ved Jønsberg landbruksskole i Stange var det to lokaliteter av blomsten, og den ene lokaliteten ville bli ødelagt av E6-utbyggingen dersom den ikke ble flyttet.

Vellykket flytting i 2011
Bestanden som måtte flyttes, lå på vestsiden av E6. I august 2011 ble halve bestanden flyttet til den andre bestanden på østsiden av europavegen. Planen var at resten av bestanden skulle flyttes i 2012.

I 2011 ble det totalt flyttet 29 rosetter som ble plantet på seks ulike steder øst for E6, i tillegg til at frø ble sådd på 16 plasser.

I august 2012 ble det gjenfunnet rosetter på fire av de seks stedene hvor slike ble plantet i 2011. På de to resterende plassene var det mange rosetter, men umulig å skille mellom innplantede og allerede etablerte planter.

På de fire nevnte stedene ble det plantet totalt 13 rosetter, men gjenfunnet 19. Økningen skyldes at rosettene har formert seg vegetativt, noe som vil si at det har kommet nye skudd/planter over bakken. Årsaken til at dette skjedde er at en ved flyttingen i 2011 fikk med seg jordstengler. Det ble også funnet mange frøplanter, men kun på to av de 16 plassene hvor det ble plantet frø.

– At så mange av rosettene overlevde flyttingen og at vi ser en forsiktig vegetativ vekst i form av nye rosetter, tegner til at flyttingen var svært vellykket, sier biolog og overingeniør Janicke Haug i Statens vegvesen.

Planter som ikke trives kan respondere med å skyte ut en masse skudd eller at de setter få eller ingen rosetter i det hele tatt. Dette var langt fra tilfellet her. Resten av bestanden på østsiden av E6 ble derfor flyttet i august 2012.

Tiltak for bevaring
Statens vegvesen vil gjennomføre ny kontroll av bestanden av solblom i Stange i 2013 eller 2014. Fordi solblom er en sjelden blomst, ønsker Statens vegvesen å bevare bestanden øst for E6 i Stange.

– Vi har anbefalt flere tiltak for å bevare denne bestanden. Ett tiltak er hogsten som skal gjøres i forbindelse med E6-utbyggingen nordover fra Kolomoen, gjøres på en måte som ikke påvirker bestanden negativt. Andre tiltak er at kratt fjernes og at området slås med kantklipper hvert andre til tredje år, og at det avkutta materialet fjernes, forteller Haug.