Tar vare på plantearven

Prestegårdshagen i Ringebu settes i stand som et vakkert utstillingsvindu for Plantearven. Samlinger av gamle nytte- og prydvekster som har vært i vanlig bruk i Gudbrandsdalen er vel verdt et besøk, skriver Skog og Landskap.

Kulturhistoriske bygningsmiljøer fortjener å ha autentiske og tidsriktige planter i uteområdene omkring bygningene. Slik vil også verdifulle planter og genressurser bli bevart og vist fram for et stort publikum.

Stiftelsen Ringebu Prestegard samarbeider med Genressurssenteret om planter til hageanlegget på prestegården og om informasjon om PLANTEARVEN.

Mange gamle roser
Foreløpig er det rosesamlingen som er mest omfattende. I samarbeid med Roseaksjonen til Norsk Roseforening er det samlet inn mange gamle roser fra både Hedmark og Oppland, og mange av disse har fått plass i prestegårdens hageanlegg.

Her finnes både gallica-, damask- og andre historiske roser, f.eks. R. francofurtana 'Agatha', som også kalles 'Gausdalsrosa' og 'Nordens dronning', som ofte finnes gjenstående i hager og tun i Gudbrandsdalen.

Ellers finnes bed med gamle stauder fra Ringebuområdet og epletrær av gamle sorter. Flere trær med gamle fruktsorter som er tilpasset klimaet i innlandsbygdene vil bli plantet inn etterhvert.

Mer informasjon om roser, stauder og frukt finnes i en flott brosjyre som Stiftelsen har laget om "Prestegardshagen i Ringebu fornyes". Her finner også opplysninger om Teppebedet, Fjellhagen, Bærfeltet og om framtidige planer for hageanlegget.

Mye å se i Ringebu
Ringebu prestegård ligger like ved Ringebu stavkirke som også er et mye besøkt turistmål. På Prestegården er det også kunstutstillinger og kafedrift hele sommeren. Et besøk i lia ovenfor E6 like nedenfor Ringebu sentrum kan dermed omfatte både stavkirkekultur, kunstutstillinger, historiske planter og et måltid mat.

Genressurssenteret er glad for samarbeidet og for at Stiftelsen Ringebu Prestegard er så opptatt av at hageanlegget skal framstå i harmoni med de gamle bygningene.

Foruten institusjonene som huser Genressurssenterets bevaringssamlinger er slikt samarbeid om planter og informasjon etablert med Portåsen, Herman Wildenveys barndomshjem i Nedre Eiker i Buskerud.