Bringebæret snart konge på markedet

Bringebærsesongen er i gang for fullt. Bærene selges allerede i tonnevis, og landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sier salgsveksten er eventyrlig.

Mye tyder på at bringebær tar over jordbærenes førsteplass på popularitetspallen. Mat- og landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum beskriver bringebærproduksjonen som en ren «suksesshistorie».

– Vi har opplevd en enorm vekst, en eventyrlig vekst i bringebærproduksjon og forbruk, sier Vedum til NTB.

Sesongstart

Både produksjon og forbruk av bringebær har vært i vekst de siste ti årene. Vi importerer en del bær til Norge, men rundt 65 prosent av bærene som kjøpes i landet er også produsert her. Det er Sogn og Fjordane som står for nærmere 90 prosent av hele den norske produksjonen, men det har skjedd en stor vekst i antall produsenter rundt om i hele landet. En av disse er bærprodusent Simen Myhrene fra Sylling ved Lier.

– Bringebærsesongen begynner for fullt denne uken, så neste uke blir en toppuke for bringebær. På grunn av det fuktige og kalde været har bærene vokst saktere enn vanlig, noe som gir veldig gode bær, sier Myhrene, som leverer 35.000 kurver bringebær til frukt- og grøntdistributøren Bama i løpet av hele sesongen.

Tall fra Bama viser at omsetningen av bringebær har gått fra 8 til 1.000 tonn på ti år.

– Det har skjedd en rivende utvikling på et tiår, mener Myhrene.

Nye metoder

Det siste tiåret har det dukket opp nye metoder å dyrke bringebær på. Den såkalte langskudd-metoden går ut på å dyrke plantene i potter det første året, for så å la dem stå i kjølelager i plasttunneler eller veksthus det andre året. Gjennom denne dyrkingsmetoden har Bioforsk får avlinger i plasthus på rundt 4 kilo per plante, noe som er mer enn en dobling av hva som er vanlig.

Den skotske sorten Glen Ample dyrkes på en annen måte enn andre bringebær, og denne sorten er kjent for å være svært smaksrik. Produksjonen av denne typen skjer i tunnel istedenfor under åpen himmel. Den blir kjølt ned til 2 grader i flyttbare kjøleanlegg og fraktes slik til butikken. Bærprodusent Simen Myhrene startet med bringebærdyrking i tunnel for over ti år siden.

– Å produsere bringebær er en helt annen virksomhet nå enn for ti år siden. Fra å bruke bringebær nærmest bare til syltetøy, bruker vi det nå på mange andre måter og i mange slags retter. Vi har gått fra å selge nesten ingenting til rundt 1.000 tonn bringebær på bare ti år, sier en meget fornøyd Simen Myhrene. starter bringebærsesongen for fullt, og bærprodusent Simen Myhrene lover smaksfulle norske bær i butikkene i ukene fremover.