Surt vær kan gi ekstra gode bær

Bærelskerne blant oss går en usikker høst i møte. Værmeldingen framover preges av regn og lave temperaturer, men surt vær kan også gi gode bær.

Mens sommerens mange regnskyll kan ødelegge mange bær, gir lave temperaturer og lite sol samtidig håp om at de bærene som berger livet kan bli gode på smak.

– Med så lite sol modnes bærene sakte, og sakte modning gir en veldig god søtsmak. Bærene kan bli optimale dersom de ikke blir ødelagt, sier informasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt, Britt Kåsin.

Hittil i år har regnet ødelagt for store jordbæravlinger. For rips og solbær ser det brukbart ut, mens bringebærsesongen er avhengig av å unngå de store regnskyllene.

– Bringebærene tåler heller ikke for hardt regn. Dersom regnet holder seg unna, kan bringebærene bli svært gode i år, sier Kåsin.

Bringebærboom

For bringebærene er det ventet en knallsesong, melder Nationen. De neste to ukene er høysesong for produksjon av bringebær. Omsetningen her i landet har gått fra 8 til 1.000 tonn på ti år. Vi propper i oss, og hele 65 prosent av disse bærene er produsert i Norge.

– Mer og mer av bringebærene dyrkes under plasttak i tunneler. Det reduserer sårbarheten og gir jevn og god kvalitet selv om været varierer, sier markedsansvarlig Bjørn Oppberget i Gartnerhallen.

Labert for villbær

Bærforsker Arnfinn Nes ved Bioforsk spår en laber bærsesong for Østlandet.

– Det er dårlige utsikter for blåbær og molter. Vi har hatt en våt og kald juni og en ditto juli måned, og dette kan ha gått ut over bærene, sier Nes til NTB.

Mye regn og kulde skaper dårligere vilkår for bærenes vekst og modning.

– Men tyttebær tåler mer enn blåbær og molter, så det kan være det blir en god tyttebærsesong, sier Nes.

Produksjonsoptimisme

Dersom man ikke vil plukke bær i naturen, er det mulig å produsere selv – og tjene gode penger på det. Ifølge statssekretær Harald Oskar Buttedahl i Landbruks- og matdepartementet, ligger det gode markedsmuligheter i norsk bærproduksjon.

Departementet har tilført sektoren økte ressurser for å bidra til større produksjon av frukt, bær og grønt.

– Det er all grunn til optimisme for alle som vil produsere frukt, bær og grønt i Norge, sier Buttedahl i en pressemelding.

I Stortingsmeldingen «Velkommen til bords» fra 2011 legges det vekt på at norsk matproduksjon skal økes med om lag 20 prosent de neste 20 årene.

– Forbruket øker, og produktene er sunne. Det er plass til, behov for og ønskelig med både små og store produsenter. Dette vil også gi produktene bedre kvalitet til beste for forbrukeren, sier Buttedahl.