Søt og lang jordbærsesong i vente

Jordbærsesongen er i gang for fullt, og snart er prisene på bånn. Takket være dårlig sommervær kan vi også forvente norske bær i butikkene lenger enn vanlig.

– Vi har hatt mye bedre smak på jordbærene enn i fjor, for vi har ikke hatt den ekstreme varmen som har gjort at bærene har modnet for fort, sier jordbærbonde Simen Myhrene fra Sylling i Lier til NTB.

I samarbeid med Grøntprodusentenes Samarbeidsråd (GPS) er han med på å koordinere jordbærproduksjonen på landsbasis. Produksjonen nådde denne uka 150 tonn daglig, eller rundt 300.000 kurver, noe som betyr at toppen er nær og import er overflødig.

Og når toppen er nær, er prisene på bånn, noe som betyr at man kan få kjøpt en kurv røde fristelser for 20-25 kroner.

Risikosport

I fjor ble det bråslutt for bøndene på Østlandet da kulden slo inn i juli.

– Det kan skje også i år, for det vi driver med er risikosport, og vi er prisgitt været. Men vi kan allerede nå slå fast at sesongen blir lengre enn i fjor, forteller Myhrene, som til helgen venter 5.000 besøkende til festivalen Jordbæreventyret i Sylling.

Sesongen i år startet dessuten en uke senere enn i fjor, og bøndene regner med at volumet vil være på topp fram til første uka i august.

– Det er bra at ikke alt kommer på en gang, for da her vi bær lengre. Men vi har tro på at det blir en lang og god sesong, for det er mye bær i åkrene og kvaliteten er god, sier daglig leder Morten Andersen i GPS.

Prisgitt været

Hetebølger er en jordbærbondes verste mareritt. Da drukner han nemlig i jordbær på kort tid. Regnet er også uønsket, ikke bare fordi bløte åkre kan gå ut over kvaliteten.

– Vi skal takle det meste, men salget går raskt nedover hvis været er for dårlig. Høljeregner det, er det ikke så mange som stopper og kjøper jordbær i veikanten. Man vil kunne sette seg i hagen og nyte bærene, sier Andersen.

Etter hvert som åkrene farges røde utover sommeren, faller prisen. Men de som venter på at jordbærene skal bli billigere enn de er nå, kan måtte vente forgjeves.

– Nå er vi oppe i slike mengder at produsentprisen antakelig ikke vil gå mer nedover. Men butikkene gjør jo som de vil, understreker Andersen.

Snegler

Norske jordbær har lavere nivåer av plantevernmidler enn de utenlandske. Men Statens landbruksforvaltning (SLF) kan melde om visse kvalitetsutfordringer for den norske jordbærene.

– Små bær, litt problemer med snegler på grunn av vått vær, jordrester og feilfarging er blant utfordringene. Men dette er akkurat nå, og med det gode været som er meldt i dagene framover, kan det hende det problemet forsvinner. Fine bær finner man uansett, sier Gry Sørensen i SLF til NTB. (©NTB)

Solveig.Svensen@ntb.no