Beskjære eldkvede

Jeg har en eldkvede som det har vokst mye gress inne i busken. Den er jo ganske piggete, så det har ikke blitt luket. Går det an å skjære den ned? Vil den overleve om man brenner det tørre gresset? Har du noen gode råd, dette er ikke pent, men kveden blomstrer så nydelig.

Takk for interessant spalte, den har jeg mye glede av.

Eldkvede skal tåle ganske hard beskjæring. Hvis planten din er blitt gammel og du er redd for å miste den, ville jeg kanskje brukt et år på å rotlegge den - det vil si legge et par grener ned til bakken, spenne dem fast til bakken med kramper eller bøyd ståltråd og legge jord over. Da vil grenene røte seg og du vil, hvis du skulle være uheldig ved senere beskjæring, kunne lage en ny plante av avleggerne fra den opprinnelige planten du er glad i.

Hvis du vil gi deg i kast med å beskjære, kan du jo foreta en uttynning av de eldste grenene, slik at du lettere kommer til ugresset. Når du har fått vekk det meste, kan du legge vann-/lysgjennomtrengelig duk under busken, slik at du stagnerer ugress/gress i å vokse akkurat der.

Et alternativ til å beskjære er å kjøpe seg et par skikkelige, høye rosehansker i tykt skinn og utføre lukejobben med dem. Det er kanskje den enkleste måten. Brenning av det tørre gresset ville jeg ikke tatt sjansen på.

Takk for hyggelig kommentar om spalten. Jeg er glad den er til inspirasjon!

Med ønske om en god sommer og lykke til med fjerning av gresset!

Med vennlig hilsen
Marit Næss Jørgensen