Tar myggen med kunstig ånde

Noen myggmidler er mer avanserte enn andre. Dyrest er en maskin som lurer myggen ved å etterligne lufta vi mennesker puster ut.

– Maskinen etterligner menneskepust ved å sende ut karbondioksid. I tillegg har den virkestoffet oktenol, som etterligner lukten av hud. Myggen blir nysgjerrig, trekkes mot maskinen og suges inn når den kommer nær nok, sier daglig leder Trond Gulestø i Jernia på Hønefoss.

Han merker godt når det er høysesong.

– Hønefoss er et mygghøl, og i myggår som i år er det økt interesse også for myggmaskinen. Den er for folk med virkelige problemer, siden den billigste modellen koster 7000 kroner. Men så dekker maskinen et område på opptil fire mål, og naboer går gjerne sammen om å spleise på den, sier han.

Maskinen tar knott også.

Bare hunner
Myggen hjemmekjær og har en aksjonsradius på noen få hundre meter. En mygghunn kan legge over tusen egg, som klekkes når temperaturen kommer over ti grader.

– Myggmaskinen virker kun på hunnmygg. All mygg forsvinner ikke, men tilveksten reduseres. Det vet vi av uavhengige tester. Den minste typen tar 5000-6000 mygg i døgnet, den største 10 000-12 000, sier Gulestø.

Jernia har testet maskinen selv også, blant annet Lena Solhaug Dominico, som jobber på kjedens hovedkontor. Hun og familien har gått til anskaffelse av en på hytta ved Iddefjorden.

– Vi var plaget av mygg, og spesielt vår yngste sønn ble nærmest oppspist. Nå er det så få mygg at vi kan sitte ute i skumringen. Det kunne vi ikke tidligere. Naboene merker også forbedringen, sier Solhaug Dominico.

Når maskinen plasseres i utkanten av hagen eller tomten, vil den lokke myggen til seg, slik at du får sitte i fred på uteplassen. Familien Dominico har plassert den på et vindstille sted.

Myggmaskinen er koblet til en propangassbeholder.

– Du må påregne bruk av gass. I fjor brukte vi tre ti-litere med propan, og da var maskinen på fra starten av mai til slutten av september, sier hun.

Å tømme ut tusenvis av døde mygg som maskinen har samlet opp, høres ikke ut som en drømmejobb.

– Fangsten har som regel tørket ut når det er tid for tømming, og det er i grunn lite arbeid med å tømme den. Avfallet håndteres som husholdningsavfall, sier den tidligere myggplagete hytteeieren.