Ønsker tips om jord

Fint om dere ekperter kunne skrive litt om de mange forskjellige jordtypene: plantejord, kompost og gjødsel som er til salgs på markedet.

For eksempel hvilken type jord man bør velge når man skal plante tujahekk, lage kjøkkenhage eller staudebed.

Hilse Hua Xiang

Hei Hua Xiang

Jeg forstår godt at det kan være vanskelig å skjelne mellom de forskjellige typer jord og når de skal brukes. Det primære du skal se etter, er om jorden er sur (lav pH-verdi fra 6,5 og nedover) eller om den er kalkholdig (høy pH-verdifra 6,5 og oppover).

Tujaens hjemland regnes for å være Italia, og hvis du tenker på hva slags jordsmonn som finnes der, kan det være nærliggende å forsøke å finne samme type jordsammensetning her. Det blir da sandholdig jord med en del mineralinnhold.

Når det gjelder stauder, har de forskjellige krav til jordsmonn, alt etter hvor deres naturlige habitat er. Hvis det er planter som liker seg i fuktig jord eller vokser naturlig i skogsnære områder, kan det ofte være smart å kjøpe jord som tilsvarer skogbunnforhold (og den er ofte "sur") - da må du gå over på Rhododendron-jord og kanskje blande denne opp med hagejord.

En staude som heter Strandnellik, vil helt naturlig trives best i skrinn jord som minner om forholdene i nærheten av stranden. Det er derfor viktig å sette seg litt inn i hva slags jordsmonn den enkelte plante trenger og sette sammen beplantningen enten etter det jordsmonnet du har, eller plante dem i forskjellige, bunnløse kar med riktig plantejord for hver enkelt plante. Karene graves da selvfølgelig ned i bedet.

Kjøkkenhage-vekster trenger mye næring, så der må du gi god moldholdig jord, som har mye kompost i seg (mye nedbrutt organisk materiale).

Utover at du har fått riktig type jord må du alltid huske på at det er viktig å gjødsle og vanne.

Det kan være vi skriver en artikkel om bruk av jord litt senere, så følg med på sidene våre fremover. Jeg håper ovenstående hjalp deg litt på vei til å ta de riktige valgene. Det krever faktisk at man setter seg litt inn i forholdene. Lykke til!

Med vennlig hilsen
Marit Næss Jørgensen