Hvordan dyrke tomater?

I mars plantet jeg tomatfrø i miniveksthus med plastikklokk i vinduskarmen.
Nå har jeg tatt vekk plaslokket, og det vokser sakte men sikkert og tomatspirene er ca 5 cm høye.

Jeg er usikker på hva jeg skal gjøre videre nå. Skal de plantes i store potter på terassen eller direkte i jorden/bedet ved husveggen i hagen? Når skal dette gjøres? Og ikke minst, hvor ofte og med hvilken gjødsel skal de pleies? Blir veldig takknemmlig for svar.

Hilsen Lina

Hei Lina

La plantene stå så lyst som mulig, slik at de får videreutvikle seg og bli lubne og sterke innen du setter dem ut. Du setter dem ut når det er blitt varmt nok til at det ikke går under 10 grader om natten.

Har du en flott og solrik plass ute kan det være greit å plassere dem i bakken, men det er også mange som kjøper en egen jordsekk og klipper huller i denne hvor de lar tomatplantene vokse i den.

Det blir mye røtter, og på høsten er det veldig kjekt å kunne kaste sekken med røtter og det hele i en operasjon. Urner går også fint, såfremt de er store nok.

Hvis plantene er blitt så store at de trenger større plass, men fremdeles ikke kan settes i bakken ute, lar du dem få et mellom-opphold i urner. Det går fint!

Det beste for plantene er varme fra solen og at de står lunt. Tomater krever godt med gjødsel og mye vann. Når planten er blitt stor nok (etter din oppfatning) kniper du av toppskudddene. Da vil den stagnere i gren og bladproduksjon og heller produsere frukt.

Avhengig av hvilken type tomater du har sådd, skal du "knipe vekk tyvene". Normalt er det ikke "tyver" på cherry- og andre små tomatplanter, men dette må du sjekke på frøpakken i forhold til hvilken sort du har kjøpt.

Er det derimot store tomatplanter du har sådd, skal du knipe vekk de små skuddene som kommer mellom en gren og selve stilken (tyvene). Jeg ville gitt dem vannoppløst kukompost hver uke som næringstilførsel.

Husk at det kan være smart å dekke dem med Agrylduk de første nettene ute, da de er ganske sarte for temperatursvingninger. Er det grener du tydelig ser ikke blir tomater på, kan du med hell klippe vekk disse, slik at planten kan bruke kreftene sine på tomatproduksjon.

Jeg håper dette ga deg litt føringer for hvordan du skal gå frem og jeg ønsker deg lykke til med prosjektet!

Med vennlig hilsen
Marit Næss Jørgensen