Norske jordbær på markedet

Norske jordbær fra friland i Vestfold er nå ventet å komme på markedet.

Foreløpig har det kjølige været ført til en utsettelse av modningen, men bærene vokser i størrelse, og jevnt over ser jordbæråkrene veldig flotte ut i år.

At det er stor interesse for jordbær gjennom hele året viser importtallene. Fra årsskiftet og fram mot slutten av mai ble det i 2009 importert vel 2 600 tonn, mens det i 2011 var en økning på over 60 prosent, til 4 267 tonn.

Kraftig økning i forbruket
Utviklingen i omsetningen (både norsk vare og import) viser en kraftig økning i forbruket fra 2005 og frem til i dag, men som for flere andre varer dekkes økningen av import, og norske produsenter klarer ikke å ta sin del av økningen.

Dette skyldes delvis at sesongen for jordbær utvides mer og mer til å gjelde hele året, men selv i den norske sesongen ser vi at det ikke er økning i norsk produksjon.

Svært væravhengig
Den norske sesongen har de siste sesongene vært veldig varierende. I fjor var det mye dårlig vær, bærene modnet tidlig, og mye råtnet i åkrene.

I 2008 var det en kraftig varme som førte til at mye av bærene modnet på samme tid, og dermed forkortet sesongen mye. Selv om det er spesielle år innimellom, burde det være muligheter for å forlenge norsk sesongen noe mer.