Møt sommeren i krukke

Sommerblomster i krukker og ampler gir oss mulighet til å skape frodige og fargerike uterom, ved uteplassen, på terrassen eller ved inngangspartiet.

- Med sesongens store utvalg av sommerblomster kan du med enkle grep skape et fyrverkeri av farger og spennende sammenplantninger du kanskje ikke har prøvd før, sier daglig leder Tonje Bergh ved Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).

Jo flere vi er sammen...
Nesten alle slags utplantingsplanter kan brukes i krukker, kasser og urner. I en stor krukke kan du også velge en sammenplantning av ulike stauder, prydgress og utplantingsplanter, noe som vil passe perfekt ved inngangspartiet, på terrassen eller et annet sted hvor du vil ha noe ekstra pent å hvile øynene på.

Det er viktig å velge planter som passer sammen når det gjelder krav til lys og fuktighet. Krukken eller kassen bør også være stor nok til å romme så mye jord at plantenes røtter har nok plass til å vokse, samtidig som de skal kunne forsyne planten med vann og næring. Bevisst bruk av form på krukker og planter med spesielle blader eller blomster kan skape spennende stemninger og bli alt fra morsomt til dramatisk

Vanne, gjødsel og knipe
Vann helst om morgenen i stedet for om kvelden. Da fordamper ikke vannet så raskt. Sommerblomster er kraftigvoksende og har derfor en enorm vekst på kort tid.

Det er meget viktig at plantene blir gjødslet enten hver gang en vanner eller med langtidsvirkende gjødsel. Flytende gjødsel hver gang du vanner er det beste. Knip av gamle og visne blomster, det fremmer ny blomstring. Mange sommerblomster tåler godt å bli skåret tilbake, noe som fremmer både utseende og blomstring.

Planter som spesielt trenger kniping er blan annet: Campanula, superpetunia, margeritter, pelargonia, petunia, nellik og Felicia.

Jord er ikke bare jord
Plantene ser kanskje små ut når de plantes, men med rikelig gjødsling og vanning utover i sesongen vil de vokse seg frodige og flotte. Vær litt kritisk når du skal kjøpe plantene, og velg planter som er lubne og frodige, ikke lange og slengete.

Jordkvaliteten er også et viktig element for å få en vellykket planting. Jorden bør bestå for det meste av grov torv (ca. 85 %), sand (ca. 10 %) og (ca. 5 %) granulert leire. I tillegg kan jorden være tilsatt kalk, gjødsel og mikronæringsstoffer.

Hvis jorden er for fin og torven for mye omdannet vil dette kunne begrense lufttilgangen på røttene, og som ved uttørring kan være vanskelig å få til å trekke vann.

Slik lykkes du med krukkeplanting
Velg heller få store krukker og ampler fremfor mange små. I store potter og krukker holder jorden bedre på fuktigheten, og du slipper å vanne så ofte.

Sørg for at det er dreneringshull i potten, for bedre oksygentilførsel.

Legg småstein eller leca som drenering i bunnen av potten, ca 3-5 cm.

For å hindre at jord kommer ned i dreneringen og tetter dreneringshull, legges et lag med filt, tøy eller lignende.Fyll så på med ny, god jord. For å unngå vann- og jordsøl, fylles jord opp med 4-5 cm klaring til pottekanten. Pottene er nå klar for planting.

Rotklumpen på planten må være godt dekket av jord. Trykk så jorden sammen, men ikke for hardt, da det er viktig at røttene får rikelig med oksygen. Vann grundig etter planting.