Tuja og jord

Jeg har en en 20 meter lang tujahekk som ble plantet i fjor høst. Jeg oppdaget denne våren at noen planter er døende, da det er mye helt tørre nåler som drysser ned.

Kan jeg bytte dem ut nå eller gi dem litt tid så de kan kansje komme seg i løpet av sommeren?

Det er mange forskjellige type jord til salgs. Hvilken type jord skal jeg bruke til å plante tujahekk? Brukte torv og kompost ifjør. Jeg tror torv var sterkt kalket da huden i fingrene mine hadde mange rynker etter planting, og tujarøtter tåler vel ikke sterk kalk?
Hilsen Hua Xiang

Hei Hua Xiang

Tørr tuja kan komme av for dårlig vanning. Du bør snarest mulig legge ut en svetteslange, som du kobler på utekranen din. Koble samtidig på et tidsur, og still dette inn til å vanne ca. 1 - 2 timer hver natt såfremt sommeren blir varm og god.

I regnværsperioder skal du ikke vanne i tillegg. Jeg kan ikke love deg at tujaene blir bedre, men det er kanskje verdt et forsøk. Du bør også sjekke at jorden ikke er for tettpakket, det er viktig at røttene får luft. Hvis det ikke blir bedre, bør du evt. erstatte med nye trær, men da bør du gjøre dette enten før midten av juni eller etter midten av august. Ikke plant midt på sommeren.

Når det gjelder type jord du skal bruke til beplantning av tujahekk, vil jeg anbefale sandholding, alminnelig hagejord. Du skal ikke behøve å kjøpe jord til dette.

Lykke til!

Med vennlig hilsen
Marit Næss Jørgensen