Bygger gratis takhage for Sunnaas sykehus

Pasienter og ansatte ved Sunnaas sykehus på Nesodden kan snart glede seg til å ta i bruk Oslofjordens flotteste takterrasse. – Dette blir en storstilt dugnad og skal ikke koste sykehuset en krone, sier markedsdirektør Eirik Grønlie i hovedsponsor Mester Grønn.

Takterrassen er på hele 400 kvadratmeter og vil før sommeren fremstå i helt ny drakt, etter å ha vært i en heller sørgelig forfatning i lang tid. Nå er arbeidene i gang for å få den ferdig til planlagt innvielse i slutten av juni.

̶ Sykehuset har selv stått for riving av den gamle terrassen og lagt ny taktekking, før oppbyggingen av terrassen starter, sier kommunikasjonsdirektør Nina Olkvam i Sunnaas sykehus HF.

Startet som en konkurranse
Bakgrunnen for prosjektet, var en konkurranse om ny uteplass som kom i stand som et samarbeid mellom bladet Bo Bedre, Mester Grønn, Maxbo og hagedesigneren Darren Saines i fjor.

̶ Konkurransen var i utgangspunktet myntet på private hjem, men en ansatt fra Sunnaas sykehus tok sjansen på å melde på sykehusets takterrasse, sier Eirik Grønlie i Mester Grønn.

Dette appellerte tydeligvis til juryen, og sykehuset vant den ene av to premier som var bygging av uteplass til 250 000 kroner.

̶ Ett år er gått siden vi lyste ut konkurransen, og nå gjennomfører vi premieringen ved å bygge takterrassen tilpasset sykehuset behov, uten at det koster sykehuset noe, sier Grønlie.

Vil øke trivselen
Årlig er rundt 5000 pasienter innom Sunnaas sykehus, som er et spesialsykehus for medisinsk rehabilitering (trafikkskader, brannskader etc). Flere overlevende etter 22. juli-terroren er også behandlet ved sykehuset.

Til enhver tid er det et stort antall pårørende ved Sunnaas, da flere av pasientene er inne for lengre tid. Gjennomsnittlig liggetid er 30 dager.

̶ For alle disse er et godt og trivelig utemiljø viktig for den totale trivselen. En ny terrasse er derfor et svært viktig bidrag i den sammenheng, ikke minst for våre 750 ansatte, sier Nina Olkvam.

Kombinert med den unike beliggenheten med panoramautsikt utover fjorden, vil det også bety en viktig og betydelig oppgradering av uteområdene på sykehuset, påpeker Olkvam

Universell utforming
Prosjektet omfatter oppgradering av eksisterende terrasse beliggende på taket ved kantinen.

̶ Sykehuset har opprettet en egen arbeidsgruppe som samarbeider med prosjektledelsen og hagedesigner Darren Saines for å få til en best mulig tilpasning. Dette går blant annet på at krav til tilgjengelighet og universell utformning må ivaretas så langt det er mulig i forhold til eksisterende bygg, sier Olkvam.

Mange bidragsytere
Mester Grønn er hovedsponsor og leverer alt av trær, blomster, planter og potter til prosjektet.

I tillegg har blomstergiganten fått med seg en rekke bidragsytere fra ulike bransjer: Aaltvedt Betong (betongheller), Bygg og Hageanlegg (konstruksjon/bygg), Grønn Industri (vanningssystemer), Lintho Steinmiljø (legging av belegningsstein), Mesterhus (konstruksjon/bygg, bygg- og heftemateriell), Moelven (impregnert trevirke), Trex Norge/SL-Gruppen (kompositt trevirke), Totaltek Prosjekt (El-installasjon), Vestre (parkmøbler og sittegrupper) og Weber Saint-Gobain (Leca, betong, murpuss).

̶ Terrassen vil få et moderne og brukervennlig design og vil inneholde materiell og løsninger fra øverste hylle, sier Eirik Grønlie i Mester Grønn, som jobber for at noen fra Kongehuset eller en kjent politiker vil foreta den offisielle snorklippingen ved innvielsen like før sommerferien.