Miljøgate og flott uterom på Nesodden

I mer enn to år har området rundt Tangenåsen på Nesodden vært et gigantisk anleggsområde. Nå er både Nærsenteret, Tangenten med rådhus og skole og et større boligkompleks på plass. I tillegg er det investert betydelig beløp i nytt vann- og kloakksystem samt strøm og tele. Prikken over ièn blir et praktfullt uterom med Miljøgate som er miljøkommunen Nesodden verdig.

Noen mener at det burde vært lagt langt mer penger i selve Miljøgaten, men når et byggeprosjekt går mot avslutning er det dessverre på uterommet man skal spare penger. Men uansett – flott blir det.

Det er Agro Steinindustri på Vinterbro som har entreprisen på utomhusprosjektet. Alt arbeid utendørs er et samarbeidsprosjekt mellom NorgesGruppen som eier kjøpesenteret og kommunen. Kommunen alene har investert vel 400 millioner kroner i og rundt Tangenten. Hele veiprosjektet fra Flaskebekk til Granholt er oppgradert – og i hele dette området er det kommet et nytt og moderne VA-system.

Skanska har bygget nytt administrasjonsbygg og skole for kommunen, mens Veidekke har bygget om og på kjøpesenteret for NorgesGruppen i tillegg til at det er bygget opp en rekke nye leiligheter i moderne blokker. Flere boliger er planlagt i området. Det er også satt av plass til et nytt kulturbygg i tilknytning til Tangenten.

Slitent område
Før arbeidet startet var ikke dette området som ble bygget ut på 1950 og 1960-tallet en pryd for øye. Med alle ombyggingene som opp gjennom årene hadde skjedd på kjøpesenteret (som faktisk var ett av de første i sitt slag i Norge) og en nedslitt skole, var det noen som trakk sammenligninger med gammel Østblokk-bebyggelse.

Når er skolen revet. Siste rest blir kjørt bort av Norsk Gjenvinning i disse dager. Det som ligger igjen er knust murstein, betong og armering. Siden har anleggs-og byggearbeidene gått kontinuerlig.

Mange utfordringer
Mange av elevene på ungdomsskolen måtte flyttes til andre skoler i byggeperioden, mens det selvsagt også har vært utfordringer for alle ansatte, foreldre og elever på skolene og barna på barnehagene rundt om. Trafikksituasjonen har til tider vært kaotisk, men til alt hell har det ikke vært noen skader. Det skyldes selvsagt at utbyggerne har tatt ansvar. Nesodd-folket er et av landets desidert største brukere av kollektivtrafikk. Folk bruker buss og båt. Det er både billig og miljøvennlig.

Utbyggerne har selvsagt vært avhengig av gode medspillere. Med så mange aktører på et så lite område over så vidt lang tid, har det selvsagt vært utfordringer, men i følge teknisk sjef Kjell Jonassen i Nesodden kommune har det vært godt samarbeid og samspill hele veien. Naboene har heller ikke mistet strøm, vann, data- eller telefonforbindelse i byggeperioden. Noen misfornøyde borgere har man opplevd, men de alle fleste har utvist betydelig tålmodighet. Alle har skjønt at det måtte bli verre før det ble bedre. Og nå blir dette meget bra, sier Jonassen.

Det har vært store gravearbeider – og mye masse er flyttet. I en periode gikk lastebilene i skytteltrafikk dagen lang. Sjelden eller aldri har vel Nesoddfolket sett så mange anleggsmaskiner i virksomhet på et så lite område som man har gjort de to siste årene. Nå er man på oppløpssiden – og når 17. mai-toget kommer gjennom Miljøgaten og forbi det staselige rådhuset, er det nok mange som vil felle en tåre.

Opak sentral
Opak har stått sentralt i dette prosjektet helt siden 2007 da Nesodden startet arbeidet med å flytte kommuneadministrasjonen fra en ”tyskerbrakke” på Varden og til Tangen sentrum. Einar Michelsen i Opak ble etter hvert prosjektsjef for kommunens engasjement. Han bygde også opp en stab med Opak-ansatte på prosjektet. Michelsen sier til Byggeindustrien at han og Opak er stolt av å få være med på dette byggeoppdraget som han fremholder som et forbildeprosjekt både når det gjelder energi og miljø. Vi har tidligere hatt en stor reportasje om selve Tangenten i Byggeindustrien. Dette prosjektet kan du også lese om på bygg.no.

Stor anleggsgartnerjobb
For oss er dette en av de største anleggsgartnerjobbene vi har hatt, sier Tor Erik Staw i Agro Steinmiljø til Byggeindustrien. Totalt kommer denne jobben på mer enn 40 millioner kroner. Vi har hatt jobber på over 50 millioner kroner tidligere. Denne har vært spesiell utfordrende på grunn av at det har gått trafikk på veiene hele tiden, og hver eneste dag passerer hundrevis av skoleelever og barn til barnehagene gjennom områdene.

På det meste har vi hatt mer enn 30 mann på jobben på Nesodden. Totalt er det 27 ansatte i Agro som ble etablert for ti år siden. Arbeidet på selve Miljøgata startet 1. juni i fjor.

Når vi får alt på plass med belegningsstein, granitt, murer, asfalt og beplantning vil nok dette uteområdet bli populært, mener Staw som takker både sine egne medarbeidere og leverandører for flott innsats.

Tekst og foto: Per Helge Pedersen