Mye palmeolje i snacks

Enkelte typer popcorn, nøtter, potetgull, ostepop og baconcrisp inneholder hele 20-30 prosent av den usunne palmeoljen, melder Grønn Hverdag.

Palmeoljeguiden er utvidet med en rekke nye produkter. Nå kan du sjekke hvor mye som finnes i ditt favorittsnacks.

Snacks kan inneholde så mye som 30 prosent palmeolje, uten at dette står på pakken. Ser du benevnelsen "vegetabilsk fett" eller "vegetabilsk olje", kan du regne med at en del av dette er miljøskadelig og usunn palmeolje.

Palmeoljeproduksjon bidrar til å rasere regnskog. Palmeolje regnes dessuten for å være usunt; det øker konsentrasjonen av kolesterol i blodet, og kan føre til hjerte- og karsykdom.

Snacks uten palmeolje
Heldigvis finnes også både popcorn, ostepop, potetgull og nøtter helt uten palmeolje.

– Det finnes miljøvennlige alternativer ved produksjon av snacks. Flere produsenter har for eksempel valgt å bruke solsikkeolje, sier Tone Granaas, daglig leder i Grønn Hverdag til NRK.no.

Krever merking nå
Hun mener produsentene ikke bør vente med å merke produktene med at de inneholder palmeolje til dette blir lovpålagt, men gjøre det allerede nå. På denne måten kan forbrukerne selv velge om de vil kjøpe produkter med palmeolje eller ikke.

– Når det ikke står palmeolje, kun vegetabilsk fett på innholdsfortegnelsen, får ikke vi som forbrukere et reelt valg. Da er det vanskelig å velge de alternativene som er uten palmeolje, presiserer hun.

Inntil videre er palmeoljeguiden en god hjelp for den som ønsker å styre unna palmeolje.