Beste elevhage kåret

Hvam videregående skole fra Nes i Akershus gikk av med seieren i kåringen av beste elevhage på hagemessen. (Bildekarusell)

Anleggsgartnerelevene ved Hvam videregående skole trakk altså det lengste strået i konkurransen om beste elevhage, da vinneren ble kunngjort på hagemessens siste dag 15 april.

Det er fire elevhager som har vært med i konkurransen: Natur vgs i Oslo, Hvam vgs fra Nes i Akershus, Solør vgs avd. Sønsterud, Solør i Hedmark og Vea – Statens fagskole for gartnere og blomsterdekoratører på Moelv.

Publikum har kunnet studere disse på nært hold i messehallene og snakket med elevene som har stått på stand.

Elevhagene ble bedømt av fem dommere med fagbrev i anleggsgartnerfaget, med Linda Algrov i spissen. Hun er fagkonsulent ved Senter for opplæring i anleggsgartnerfaget (SOA) og internasjonal dommer i yrkeskonkurransen World Skills.

̶̶  Elevhagene er bygget som showhager, og bedømmingen går derfor i hovedsak på hagens utseende, sa Algrov til hage.no før messen startet.

Hun fortalte også at bedømmingen kun er subjektiv, da det ikke er satt noen kriterier for hvordan hagene skal bygges eller hvilke elementer som skal med.

̶ For at bedømmingen skal bli så rettferdig som mulig vil hver dommer dømme alle hagene alene, slik at de ikke påvirker hverandre. Poengene blir deretter lagt sammen tilslutt, sa Algrov.

Det er fire hovedkriterier som bedømmes i hver hage. Hvert kriterium bedømmes på en skala fra 1-10. Disse er: Grønne områder, grå områder, kreativitet og helhet.

̶  Hele designet og hvordan de ulike elementene går sammen er viktig, men det vil også bli lagt vekt på den faglige kvaliteten. Eksempler på ting som blir vurdert er fagmessig kapping av stein, jamnhet på overflater, presise avslutninger, fuger etc.

Algrov sa også at kreativitet er et viktig element i bedømmingen. Dommerne har blant annet vurdert hvordan de ulike materialene blir brukt og utnyttet.

Og det var altså Hvam videregående skole som scoret best og til slutt kunne hente hjem prisen for beste elevhage på årets hagemesse.