Fuksia

Hva skal jeg gjøre no med min fuksia som har vært i kjelleren i vinter? Skal jeg klippe den ned, vanne? Den skal stå ute i krokke i sommer.

Hilsen Hildur

Hei Hildur

Fuksiaen din bør få godt med lys nå tidlig i sesongen. I tillegg til lys kan du begynne å vanne den mer, men pass på at den ikke står vått. Har du mulighet, kan du også dusje stilken jevnlig med lunkent vann.

Kniping av skudd kan begynne så snart skuddene har fått to-tre bladpar. Det vil si at du ikke kniper lavere enn at det står 2-3 bladpar nederst, som ikke røres. Ved å knipe vekst-punktene på en grein, vil denne dele seg i to nye greiner. På den måten kan man oppnå en tett fin plante.

Det er opp til deg å forme busken så harmonisk som mulig og tenk på at blomstene vil komme på den nye veden som utvikles.

Kniping bør foretas i hele perioden før planten skal settes ut, og gjerne etter at planten er plassert i urnen også. Avhengig av blomstertypen, vil knipingen også bestemme når blomstringen skal begynne. Enkle blomster vil komme 6 og 8 uker etter knipingen begynner mens fylte blomster kommer mellom 8 og 12 uker etter knipingen.

Hvis du er skikkelig Fuksia-hektet, vil jeg anbefale deg å melde deg inn i Norsk Fuchsiaforening. Her er link til deres hjemmeside: http://nfs.visual-web.no/

Med vennlig hilsen
Marit Næss Jørgensen