Pynt ute til påske

Hjelp våren på vei ved å sette ekstra farge på hagen eller terrassen i påsken. (Bildekarusell)

På denne tiden er det gjerne lite farge i hagen, selv om våren har glimtet til i deler av landet.

La deg inspirere av den svenske påsketradisjonen der de går ut og pynter i trærne. I nabolandet vårt er det ikke uvanlig å se kreativt pyntede trær med fargerike fjær, egg og påskeharer under påskehøytiden.

Mens du venter på at våreventyret våkner til liv kan du tyvstarte i din egen hage ved å sette ut lystige vårblomster sammen med pynt og tilbehør til stemningsfulle stilleben.

Heng opp små lykter og nostalgiske egg i trærne, eller kjøp noen kvister med Trollhassel* til å sette i en kurv på balkongen eller ved inngangspartiet. Den krokete formen gir dem et litt trolsk og magisk preg samtidig som de er ypperlige til å henge pynt på.

Bruk gjerne elementer fra trenden Nordic Easter. Noen stikkord her er slitt, rustikt og naturlig. Tilbehøret er tonet ned slik at det er blomstene som får spille hovedrollen.

Sett frem en gammel og slitt stol, en trekasse eller et bord til å lage stilfulle sammensetninger på. Pottene kan gjerne være i grå eller brune nyanser. Kurv i de samme fargene er også fint. Annet tilbehør kan være egg i forskjellige varianter. Nostalgiske, i messing eller prikkete. Noen rufsete påskekyllinger og rustikke lykter passer også fint inn.

Tradisjonelt sett er det gult vi forbinder med påske, men med blomster i så mange andre vakre farger er det lett å la seg friste til å prøve noe annet.

Du kan blant annet pynte med duse og myke farger sammen med nydelig himmelblå Muscari. Den sarte blomsten med sine små og yndige perleblomster er fantastisk vakker når den titter frem fra en rustikk potte eller den kritthvite snøen.

Du kan også kjøpe dem i bunter og knyte blomstene sammen med jutetråd. Sett dem i en vase eller bruk bunten som den er med jutetråden rundt. Så lenge de ligger kjølig ute vil de holde seg fine en stund selv uten vann.

Påskefavoritt
Ønsker du mer farge er det imidlertid ingen vei utenom. Det er gult som dominerer i påsken. De gule og optimistiske Narcissene varsler om vår og er en av påskens absolutte favoritter.

Kjøp dem i potte eller bunt og la dem springe ut inne før du setter dem ut når de står i sitt flotteste blomsterflor. En klassiker er å plante sammen flere potter Narciss i en stor krukke eller kurv på trappen. Kjøper du Narciss i bunt kan du for eksempel legge dem tilsynelatende henslengt på et bord eller knipe av noen blomster til å pynte med.

Tulipaner og ranunkler
Andre fine blomster å pynte med er tulipaner og ranunkler. Kjøper du tulipan kan du velge i et hav av farger. Ekstra fint til påske er de gule tulipanene eller i en miks av forskjellige nyanser i gult, oransje og rødt.

Ranunkel er en annen fargerik blomst som er nydelige sammen i en stor bunt eller en og en i små vaser. Unn deg en stor bunt og la øynene fråtse i de fantastiske fargene.

Ta med et varmt pledd, noen kjeks og en deilig kopp rykende kakao og sett deg ut og nyt synet av de vakre blomstene mens du venter på våren.

Muscari (perleblomst)
Muscari er en av løkblomstene som blomstrer tidlig på våren i april-mai. Det mest iøynefallende er nettopp den knallblå fargen og de perleliknende blomstene. Noen typer Muscari har også en deilig duft.

Plantene finnes i mange sorter og vokser vilt i Sør-Europa, Nord-Afrika og vestlige deler av Asia.

Inne har det blitt populært å tyvstarte våren med Muscari i en potte på kjøkkenbordet eller i vinduskarmen. Ikke kast den når den har visnet ned, men plant den ut når telen har gått. Muscari trives i allslags jord og vil gjerne ha det godt og varmt. Får den en solfylt og varm plassering kan den komme tilbake i større antall hvert år.

Narcissus (påskelilje)
Narcissus var kjent allerede i oldtiden og ifølge greske sagn spirte den frem på stedet der guden Narkissos døde. Den ble mye brukt som en hageplante i siste halvdel av 1500-tallet og på 1600-tallet.

Narcissus kan vi ha glede av både inne og ute. Denne flerårige løkplanten kan plantes ut når telen har gått og blomstrer da igjen til neste vår. Narcissus-løken er robust og trives både i sol og skygge. Den japanske varianten 'Tête à tête' er en liten småblomstret variant som har blitt veldig populær de siste årene.

* Det vi kaller Trollhassel er egentlig Vrihassel her i Norge. I Danmark derimot er navnet for disse krokete og vridde trærne Trollhassel. Det har bidratt til at greinene du får kjøpt i blomsterbutikkene ofte kalles Trollhassel.

Plante- og dekorasjonstips er fra Mester Grønn.