Påskeegg i rute

Landets 3,2 millioner verpehøns sørger for at det blir nok egg til påske. Over halvparten av eggene legges nå av frittgående høner.

Ved nyttår ble norsk eggproduksjon lagt om, alle egg verpes nå enten av frittgående høner eller av høner som bor i miljøinnredninger med vagle og sandbad. Tradisjonell burhønsdrift er det slutt på.

På to år er andelen egg fra frittgående høner doblet, ifølge anslag fra bransjen. Rundt 65 prosent av eggene legges nå av høner som går fritt innendørs, eller av økologiske høner. For to år siden var andelen 33 prosent.

– Det nye regelverket førte til at flere bønder la ned eggproduksjonen, men de som bygger nytt investerer i større hønsehus, forteller spesialrådgiver Tone Beate Hansen i Animalia.

Resultatet er at det er nesten like mange verpehøner nå som i fjor. Eggmangel i butikkene skal det ikke bli, fordi eggene som legges nå før påske bare går til butikk og ikke til industriproduksjon.

Viktig næring
For hvert år øker forbruket vårt av egg, i fjor var veksten på fire prosent.

– Egg gir oss næring av høy verdi, protein av beste sort og mange verdifulle mineraler og næringsstoffer, sier informasjonssjef Åse Kringlebotn i MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

Egg er friskmeldt i kolesteroldebatten og inngår i de fleste dietter. Men det er i påsken eggsalget virkelig tar av.

I løpet av påskeuka spiser vi i gjennomsnitt ett egg hver dag, det dobbelte av ellers i året.

Frokostegg er tradisjon og selvfølge for de fleste i påsken.

– Det er lurt å temperere eggene før de kokes, da sprekker ikke skallet så lett. Egg kan gjerne stå på kjøkkenbenken natten over, sier Kringlebotn.

Små egg best
Egg kommer i flere størrelser, og mens mange gjerne vil ha store egg til frokost, er ikke slike egg spesielt godt egnet dersom man vil male dem.

– Det skyldes at det er like mye skall på et lite egg som et stort. Små egg har derfor hardest skall og er best å dekorere fordi skallet ikke sprekker så lett.

Mens egg er et viktig påskesymbol som vitner om gjenfødelse og oppstandelse i mange land, har Norge sin helt egen påskeegghistorie.

– Før vi fikk elektrisk lys her i landet, sluttet hønene og verpe i den mørke årstiden. Verpingen tok de først opp igjen da lyset og vårsola kom tilbake, og det skjedde ved påsketider, sier Åse Kringlebotn.