La påsken blomstre

- Gult er solens farge og symboliserer lys, varme og glede. Med gule påskeblomster sier vi farvel til vinteren og ønsker våren velkommen, sier daglig lederTonje Bergh ved Opplysningskontoret for blomster og planter. (Bildekarusell)

Påsken har tradisjoner også når det gjelder blomster. Vi velger ofte gule blomster til påske, enten gule tulipaner, påskeliljer eller kanskje gule ranunkler. Hvorfor gjør vi egentlig det?

Mange gule nyanser
Gult er solens farge, men vi forbinder også gulfargen med egget og gule, lodne påskekyllinger, et symbol på nytt liv.

Den gule fargen er også den desidert mest dominerende blomsterfargen. Mer enn 80 % av alle blomster som selges til påske er gule. Gule blomster kan ha mange nyanser, og man kan sette flere planter sammen i vinduskarmen uten at det blir kjedelig.

Norske gartnere produserer et stort og variert utvalg av blomster i gult til påske. Ildtopp, krysantemum og påskeliljer er knallgule, mens kala, hawaiirose og potteroser kan gå mot varm rustgul. Gerbera har ofte en mildere gultone, men kan gå både mot oransje og sterk gul.

Keiserfargen
I de fleste asiatiske kulturer er gult keiserfargen med mange kulturelle assosiasjoner. Innenfor buddhismen brukes den gule fargen for å uttrykke menneske- og nestekjærlighet. Andre farger som kombineres med påske og som preger blomstene folk i først rekke tenker på til påske, er fargene hvit, oransje, limegrønn og grønn.

Påskens blomstertips
Begonia vil stå lyst, men ikke i sterk sollys. Jorden bør holdes jevnt fuktig, men ikke for bløt for da kan de fine små røttene råtne.

Tulipaner Snitt tulipanene rett over bør stå med plasten på de første timene de står i vann., helst under rennende vann. Ta av plasten og sett dem i kaldt vann. Sett blomstene kjølig om natten da varer de lenger.

Påskeliljer som snitt
Snitt stilkene et par cm og la påskeliljene stå med plasten på i en vase med kaldt vann og på et kjølig sted de første timene Ta av plasten og sett dem i kaldt vann. Vannet bør skiftes hver dag da påskeliljene skiller ut en saft som kan tette porene på blomsterstilkene.

Ranunkler i potte. I boligen holder ranunkel seg best om den plasseres lyst i et svalt rom. Det er viktig å vanne planten ofte og sørge for at den holdes fuktig hele tiden, men en trenger ikke å gjødsle. Etter avblomstring kan den plantes ut i hagen, da ranunkler er en knollvekst.

Gerbera i potte vil ha jevnt med vann om våren og sommeren.

Planten bør settes så lyst som mulig. Gi gjerne litt ekstra næring.

Potteroser plasseres lyst, og gjerne i direkte sol. Hold jorden fuktig og gi gjødsel en gang i uken.

Hvis du kniper av visne blomster vil nye knupper raskt titte frem. Potteroser kan plantes ut om sommeren.

Påskeliljer i potte bør plasseres lyst og kjølig. Hold jorden jevnt fuktig. Påskeliljene har med seg egen ”næringspakke” i løken. Du trenger derfor ikke å gjødsle. Kan plantes ut i hagen når frosten har sluppet taket.

Potte krysantemum trives i godt lys, men ikke direkte sollys. Tåler tørr stueluft ganske bra, men bør holdes jevnt fuktig. Knip av visne blomster etter hvert.

Ildtopp bør vannes moderat og plasseres lyst.

Hawaiirosen elsker sol og varme, men til gjengjeld vil den ha mye vann. Når plantens blader signaliserer at den vil ha vann, bør den få en skikkelig gjennomvanning. Bare pass på at planten ikke blir stående med røttene i vann.

Kala i potte bør plasseres lyst og gjerne i direkte sol. Holdes konstant fuktig og gjødsles hver annen uke.

Tøffelblomst plasseres i halvskygge, aldri full sol. Holdes moderat fuktig.