Junisøtmispel - tett og høy

Rundt plenen vår, ut mot asfaltert adkomstområde, ble det plantet hekk med junisøtmispel i fjor. Plantene var tre år gamle. De har fått noe medfart i vinter (barn som leker og tråkker på/brekker grener).

Vi ønsker at hekken skal bli så tett og høy så snart som mulig, for å skjerme innsyn til hagen vår. Når og hvor mye bør vi beskjære hekken? Kan vi hjelpe hekken med plantenæring av noe slag? Jeg er redd de står i ganske grunt lag med grus/jord.

Hilsen Sigrid

Hei Sigrid

Junisøtmispel er relativt lite krevende, men du kan godt tilføre et par sekker med jord langsmed hekken, slik at næringen synker ned imellom all grusen. Det skader nok ikke. Bland gjerne jord og kukompost.

Ellers blomstrer jo Junisøtmispel normalt i siste halvdel mai/begynnelsen av juni og de er veldig flotte, med sine flor av hvite blomster. Hvis hekken ikke har begynt å skyte, kan dere ta den i mars og samtidig få oppleve blomstringen. Hvis den er godt i gang med knoppskytingen, ville jeg ventet til etter blomstringen. Dette er selvfølgelig avhengig av hvor opptatt dere er av å oppleve blomstringen.

Junisøtmispel tåler hard nedskjæring, og det er smart å skjære den litt hardt ned de første årene. Dette fordi den lett danner tykke stammer som ikke danner så mange nye skudd. Derfor viktig å ta den ned mens hovedgrenene ikke er tykke og "stammete", da vil det kunne utvikles nye skudd/grener.

Jeg ville i alle fall tatt 2/3 av høyden de første årene. Kanskje mer, men det kommer selvfølgelig an på plantenes størrelse fra starten av. Du skal huske på at det bør være igjen grener som det skal bryte nye grener ut ifra, så la det være igjen et "knutepunkt" med opprinnelige grener.

Håper dette var til hjelp og at du får en flott hekk etterhvert! Kan jo også legge til at Junisøtmispel er en av hekkene som vokser raskest. Jeg ønsker lykke til!

Med vennlig hilsen
Marit Næss Jørgensen