60 år med plantevern

Verdens plantehelseorganisasjon (IPPC) fyller i år 60 år og har i dag 177 medlemsland. Avtalen skal beskytte kulturplanter og ville planter ved å hindre introduksjon og spredning av planteskadegjørere.

Verdens plantehelseorganisasjon (IPPC) ble utarbeidet under FNs landbruks- og matorganisasjon (FAO) i 1952. Norge tiltrådte avtalen i 1955.

Årlig blir mellom 20 prosent og 40 prosent av all mat som dyrkes ødelagt av planteskadegjørere som insekter, sopp, bakterier, virus og nematoder – enten ute på åkeren eller på lager.

- Å redusere mengden mat som blir ødelagt av planteskadegjørere er veldig viktig for verdens matsikkerhet. Derfor spiller IPPC en viktig rolle i det globale arbeidet for å øke matproduksjonen i tråd med befolkningsveksten, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp).

Les mer om verdens plantehelseorganisasjon og 60-års jubileet

Under verdens plantehelseorganisasjon arbeides det med kunnskapsutvikling, standardsetting og kompetanseheving i medlemslandene. Denne uka er det møte i kommisjonen for plantehelsetiltak (CPM), som er det øverste styrende organ for verdens plantehelseorganisasjon.

Landbruks- og matdepartementet og Mattilsynet deltar i møtet som avholdes i Roma.