Mer frukt og bær i barnehagene

Ungene i norske barnehager har de siste årene fått et sunnere kosthold med mer grovt brød, mer frukt og bær og mindre søtmat.

Helsedirektoratet har orientert Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) om denne utviklingen, som blir dokumentert i en undersøkelse utført av Avdeling for ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Rapporten «Måltider, fysisk aktivitet og miljørettet helsevern i barnehagen» bygger på opplysninger fra offentlige og private barnehager over hele landet i 2011 og en tidligere kartlegging av mat og måltider i barnehager i 2005.

Undersøkelsen i 2011 indikerer at mattilbudet har blitt sunnere i løpet av de siste seks årene, skriver Helsedirektoratet i et brev til departementet. Hva ungene synes om utviklingen, sies det ingenting om.

Frukt og bær

Undersøkelsen viser at helsemyndighetenes kostholdsråd i stor grad er blitt fulgt, og resultatene oppsummeres slik:

* Det blir servert mer grovt brød og sunnere pålegg i landets barnehager i 2011 sammenlignet med i 2005.

* Feiringer og markeringer har fått en sunnere profil. Nå er det frukt og bær som oftest blir servert ved slike anledninger.

* Andelen barnehager som serverer helmelk, er redusert fra 20 prosent til under 5 prosent i perioden, mens andelen som tilbyr ekstra lett melk har økt tilsvarende.

* Nesten alle barnehagene i undersøkelsen har et daglig tilbud av frukt eller bær.

* Kun en tredel av barnehagene tilbyr friske grønnsaker daglig, men dette er en dobling siden 2005.

Fysisk aktivitet

Opplysningene om måltider og fysisk aktivitet i barnehagene i 2011 er kommet fram ved en spørreundersøkelse som ble besvart av 1.375 styrere og 1.100 pedagogiske ledere i et representativ utvalg av 2.852 barnehager over hele landet.

Svarprosenten blant styrerne og de pedagogiske lederne var henholdsvis 48 og 39 prosent. Helsedirektoratet tar derfor et lite forbehold og skriver at med en såpass lav svarprosent må sammenligninger med resultatene i 2005 gjøres med en viss forsiktighet.

Om temaet fysisk aktivitet blir det opplyst at flertallet av barnehagene hadde relativt stort uteareal, og at de aller fleste styrerne mente uteområdet var egnet til å utvikle barnas motoriske ferdigheter.

Blant de pedagogiske lederne opplyste 64 prosent at det ble satt av to-fem timer ukentlig til organisert lek og fysisk aktivitet. 25 prosent opplyste at det brukes mer enn seks timer ukentlig til slik aktivitet. Men 9 prosent av de pedagogiske lederne rapporterte om mindre enn én time organisert fysisk aktivitet per uke. (©NTB)