Økt planteaktivitet i skogen

I 2011 ble det i Norge satt ut 23,3 millioner skogplanter over et areal på 135.000 dekar.

I forhold til 2010 er dette en økning på 15 prosent i antall planter. Den totale investeringen i skogplanting på landsnivå var i 2011 på 115,4 millioner kroner.

Når skogeiere beslutter å hogge tømmer utløses samtidig en plikt til å sørge for tilfredsstillende foryngelse av skogen etterpå. Foryngelsestiltak skal være iverksatt senest tre år etter at hogsten er utført. Statens landbruksforvaltning har iverksatt nå rutiner for å følge opp dette.

Dette er en oppfølging av landbruks- og matminister Lars Peder Brekks brev til fylkesmennene i fjor sommer med beskjed om skjerpet kontroll av foryngelsesplikten. En arbeidsgruppe bestående av både forvaltning og næring har utarbeidet metodikk for innsamling av dokumentasjon, og foreslått rutiner for hvordan brudd på foryngelsesforskriften bør følges opp.

- Skikkelig foryngelse er nødvendig for at skogen skal være i stand til å binde mest mulig klimagasser, og for å legge et best mulig økonomisk grunnlag for framtidas skogeiere, sier Brekk.

Les hele saken hos Statens landbruksforvaltning

Skogplanting er et satsingsområde blant annet på grunn av skogens rolle i klimasammenheng. Skogplanting sikrer tilvekst som igjen gir mest mulig karbonbinding i norske skoger. Samtidig sikrer man tilgangen til fornybare tømmerressurser av god kvalitet i fremtiden.