Forblåst øy i havgapet.

Me har kjøpt eit skulehus me pussar opp på ei øy heilt ute i havet nord for Bergen. Øya er lita, flat og forblåst, og jorda er skrinn og grunn. Kva slags busker/trær vil egne seg som levegg på ein slik plass?

Det er vanlegvis ikkje så kaldt på vinteren og lite snø, det er vinden som er utfordringen. Bør me bygge murer/legjerder for at det skal gå bra?

Helsing Dukken

Hei Dukken

På en slik plass er det et litt redusert vekstmateriale du kan velge imellom, men du skal øyne håp.

Når det gjelder vind, er det beste måten å minimere denne på - å "sile den". En tett mur vil bare skape et stengsel som vinden vil klatre over og siden komme i kast på baksiden der dere ønsker å oppholde dere uten vind.

Jeg foreslår at dere setter opp lévegger både av treverk og slike man kan lage av stolper med armeringsjern imellom. Her kan du plante klatreplanter som kan danne et tett grein-/bladverk, som vil gjøre forholdene mye bedre for dere.

Litt om mulige planter:
Av roser, er det rugosa-sortene (også kalt Rynkerose) som klarer seg best. Disse er svært velegnede. Her er to fine sorter, som også kan brukes som hekk: Moje Hammarberg (rødfiolett) og Blanc Double de Coubert (hvit). Disse rosebuskene er kjempefine å bruke til leplanting. Pimpinellroser kan du også bruke.

Busker og trær du kan bruke er f.eks. Ask (Fraxinus) Kristtorn (Ilex aquifolium), Einer (Juniperus communis), Serbergran (Picea Omorica), Furu (Pinus), Svarthyll (Sumbucus nigra), Tindved (Hippophae rhamnoides)

Til å klatre på espalier, levegger o.l. kan du f.eks. bruke Kaprifol eller Bjørnebær. Er det gode forhold kan du også prøve med Bougainvillea.

For å gi plantene litt ekstra hjelp på veien, kan det kanskje være smart å fylle på jord og evt. lage en liten mur-ring av stein (som en slags stor urne eller kanskje lage et lé-belte langsmed en lavere mur.

Høres ut som et spennende prosjekt og jeg håper dere kan bruke noen av forslagene mine over. Lykke til!

Med vennlig hilsen
Marit Næss Jørgensen