Krever gjenoppbygging av kornlagre

Norsk Bonde- og Småbrukarlag krever at regjeringen prioriterer beredskapslager av matkorn og fôrkorn i arbeidet med neste års statsbudsjett.

Lagrene ble bygd opp i mellomkrigstiden og forsynte landet med mat og fôr til utgangen av 1941. Fra 1995 er lagrene blitt trappet ned, og i 2003 ble de avviklet.

Ved fjorårets jordbruksoppgjør fikk Norsk Bonde- og Småbrukarlag med seg Norges Bondelag og staten på et vedtak om å bygge opp beredskapslager av såkorn. Prosjektet fikk arbeidstittelen “Farao +».

På grunn av flom, tørke og politisk uro har tilførslene av korn internasjonalt blitt mer usikre enn på lenge. I Norge var fjorårets kornhøst sterkt svekket av unormalt store nedbørsmengder.

For Norge sin del ville et lager for for eksempel seks måneder bety 50.000 tonn for matkorn. Ifølge en beregning fra Norske Felleskjøp ville dette kunne gjennomføres for cirka 14 millioner kroner årlig.

For fôrkorn trengs det cirka 300.000 tonn.

– Satser vi på seks måneder lagring også her, må vi bygge ut lagerkapasiteten på gårdsanlegg, kornmottak og anlegg tilknyttet industrien. Kostnadene ved å satse på gårdsanlegg er anslått til om lag 2 milliarder kroner. Ensidig utbygging av kornmottak vil kunne gjennomføres for cirka 1,2 milliarder kroner, sier leder Ann Merete Furuberg i Norsk Bonde- og Småbrukarlag i en pressemelding. (©NTB)