Plassér plantene riktig mot lyset

Å vite hvilke planter som kan plasseres hvor i boligen er kanskje ikke så lett, men her viser vi deg eksempler på planter som egner seg til de ulike lysforholdene i din bolig.

Det finnes planter til enhver anledning - og til hele huset. Alle planter trenger en viss mengde lys for å trives, og noe planter trenger mer lys enn andre.

- Når man innreder med planter bør en tenke plantene plassering. Det er stor forskjell på hvor mye lys som kommer inn av vinduene avhengig av vinduenes plassering i forhold til himmelretning, forteller daglig leder Tonje Bergh ved Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).

Å vite hvilke planter som kan plasseres hvor er kanskje ikke så lett, men nedenfor finner eksempler på planter som egner seg til de ulike lysforholdene i din bolig.

Syd
Det kommer mest lys gjennom det vinduet som er vendt mot syd. Selv om plantene er avhengig av lys for å drive fotosyntese er det ikke alle planter som kan klare seg i den stekende solen og varmen et sydvendt vindu kan gi. Planter som trives mot syd er:

Sukkulenter og kaktusplanter, ynde (Dipladenia), flamingoblomst (Anthurium), hawaiblomst (Hibiscus), ildtopp (Kalanchoe), klokke (Campanula), eustoma (Eustoma) og pasjonsblomst (Passiflora).

Nord
Mange sier at det ikke kan plasseres blomster i et vindu som vender mot nord, men det stemmer ikke. Det gjelder å finne frem til de planter som kan klare seg med lite sol og lys, og allikevel beholde et sundt og friskt utseende. Planter som trives mot nord er:

Blankblad (Zamioculcas), rotterumpe (Peperomia), fredslilje (Spathiphyllum), treklatrer (Philodendron), sineraria (Senecio), svigermors tunge (Sanseviera) og duftdracaena (Dracaena fragrans).

Øst
I vindu vendt mot øst får plantene direkte sol i begrensede mengder.

Planter som trives mot øst er:
Vrifrukt (Streptocarpus) vandreblomst (Tradescantia) pletter i luften (Muehlenbeckia), engelsk pelargonia (Pelarogonia grandiflorum), skjevkrone (Achimenes), orkide (Phalaenopsis) og Gerbra

Vest
Vindu mot vest gir mye lys, men direkte sollys først på ettermiddagen.

Planter som trives mot vest er:

Saintpaulia, hortensia (Hydrangea), begonia (Begonia), nøkleblom (Primula), fagerblom (Gloxinia), potteroser (Rosea) og krysantemum (Chrysanthemum).