Skjerpede krav til økologisk vin

Nye EU-regler betyr at vin som i dag kun inneholder økologiske druer, og som ikke tilfredsstiller de andre kravene til økologisk vinproduksjon, ikke kan merkes som økologisk, melder Mattilsynet.

Hittil har det bare vært druene som vin er laget av som har vært økologisk. Resten av innholdet i vinen har det ikke vært økologisk krav til.

Mattilsynet melder nå at EU-landene har endret økologi-regelverket, så i framtiden vil du ha muligheter til å få kjøpt økologisk vin med økologiske råvarer og færre tilsetningsstoffer.

Nytt regelverket fikk flertallsstøtte i EU på SCOF-møtet i februar. De nye reglene gir en rekke skjerpende krav til bruk av behandlingsmetoder og tilsetningsstoffer til produksjon av vin.

Diskusjonene om et regelverk for økologisk vin begynte i 2009, men stoppet opp fordi man ikke greide å oppnå enighet om reglene. Etter en pause greide man tilslutt å bli enige om en rekke krav til innholdet i regelverket for at produkt kan kalles økologisk vin.

I det økologiske produksjonsregelverket er det begrensninger på bruk av en rekke tilsetningsstoffer som er lov å bruke til produksjon av konvensjonell (vanlig) vin. F eks er det forbud mot bruk av svovel, og det stilles krav om lavere innhold av sulfitter sammenlignet med konvensjonell vin.

Siden det hittil ikke har vært noen regler for definisjon av økologisk vin, har man bare kunnet kallet druene som har vært brukt i vinprosessen for økologiske.

De nye reglene betyr at vin som i dag kun inneholder økologiske druer, og som ikke tilfredsstiller de andre kravene til økologisk vinproduksjon, ikke kan merkes som økologisk.

De nye reglene for økologivin trer i kraft høsten 2012 i EU, og vinprodusenter som velger å produsere vin etter de nye kravene vil også kunne benytte EUs felles økologimerke på flaskene.