− Friluftslivet må styrkes

Norske 15-åringer sitter mer stille enn mennesker i alderen 65-85 år. Denne alarmerende informasjonen kom i Helsedirektoratets nøkkeltall for helsesektoren 2011.

− Ikke overraskende sett i lys av statens manglende satsing på friluftsliv, sier styreleder i Friluftsrådenes Landsforbund (FL), Henry Tendenes.

Friluftsliv kan og må brukes offensivt for å snu trenden. Fysisk aktivitet med friluftsliv og leik i naturen må bli en naturlig del av barns hverdag igjen.

Trygge skoleveier slik at barn og ungdom kan gå og sykle til skolen, aktiv bruk av natur og nærmiljø i barnehage og skole, og attraktive aktivitetstilbud på fritid må inngå i en samla strategi. Gode erfaringer fra naturbarnehager, læring i friluft og den naturlige skolesekken må brukes til å gi alle barn og unge tilbud, heter det i en pressemelding fra Friluftsrådenes landsforbund.

Stortingets Energi- og miljøkomité understreka ved budsjettbehandlinga at en trenger et løft for folkehelsa med friluftsliv som virkemiddel.

Friluftslivets fellesorganisasjon (FRIFO) og FL mener det må innebære en styrking av friluftsbudsjettet med minst 100 millioner for å gi effekt på folkehelsa. Tida er overmoden for å realisere dette i 2013-budsjettet, avslutter Tendenes.