Gammelt fabrikktak ble grønn oase

Utsikten fra kontorvinduene hos redskapsprodusenten Fiskars i Nydalen er ikke lenger bare et grått dekke med 150 kvm bulkete takpapp. Hagedesigner Yvonne Dengin har skapt et nytt og frodig hagemiljø på taket til den tradisjonsrike bedriften. (Bildekarusell)

Fiskars er kanskje mest kjent for sine sakser. Men det internasjonale selskapet er stor på hageredskaper og utstyr, og har en egen divisjon som heter Garden. I Nydalen holder den norske avdelingen til, og her foregår det fortsatt produksjon av både trillebårer, river og andre hageredskaper.

Bedriften har en takterrasse som ligger over fabrikkens lager. Denne har tidligere vært brukt av de rundt 40 ansatte til pauser, grilling etc, men trengte sårt en oppgradering, opplyser salgs- og markedssjef Bernhard Spidsø i Fiskars Garden til hage.no

- Senere i år feirer bedriften 100 års jubileum, og vi bestemte oss for å gjøre noe med terrassen i den forbindelse, sier Spidsø.

Fra grått til grønt
Og forvandlingen er merkbar, for å si det mildt. På sensommeren i fjor var en total makeover unnagjort av Dengin hage & landskap.

- Hele takterrassen fikk ny utforming, hvor en kombinasjon av Kebony tredekke, kunstgress, samt rød og sort grus har gitt farge til uterommet og gjort utsikten mer interessant, sier Yvonne Dengin.

Tanken er at takhagen skal kreve minst mulig vedlikehold, derfor er det blant annet brukt kunstgress og grusdekke. Store glassfiberkrukker med hardføre busker preger taket, og rødbladet alunrot står fint til teglsteinsveggen, opplyser Dengin.

Plantekasser som romdelere
Dengin opplyser også at plantekasser og store krukker med nøysom vegetasjon fungerer som romdelere, og har gjort uterommet mer frodig og spennende.

- Den nye takhagen skal bidra til at de ansatte får lyst til å bruke uterommet mer. Terrassen ble innviet juni 2011, mens plantekassene og beplantingen kom først på plass i september. Noen detaljer gjenstår, blant annet avretting av stålkanter og etterfylling av grus, sier Dengin.

Det er lagt ut trekkerør for utebelysning, og til sommeren vil det bli monteret belysning i noen av plantekassene og supplert med flere store krukker.

Øker bruksverdien
- Oppgraderingen har blitt godt mottatt hos våre ansatte, sier Bernhard Spidsø i Fiskars. Han påpeker at det også vil øke bruksverdien og at man vil legge opp til flere typer arrangementer på takterrassen.

- Her kan vi ha sammenkomnster, både for ansatte og kunder, sier Spidsø. Han forteller at det også er kjøpt inn et telt som gjør at terrassen kan brukes selv om ikke værgudene ikke skulle spille på lag.

Les mer om takterrassen hos Fiskars på Dengin hage & landskaps egen blogg.

Fiskars har mange gode hagetips fra måned til måned, les mer på www.fiskars.no