Gamle og nye gartnere fikk grønt påfyll

Natur videregående skole i Oslo har utdannet gartnere i flere generasjoner. Nylig samlet skolen tidligere og nåværende studenter til et vellykket gartnerseminar.

I fjor fylte Natur videregående skole 125 år, og det er i den forbindelse at skolen nå for første gang arrangerer gartnerseminar for tidligere og nåværende studenter, forteller Seija Kallionpää ved Gartneravdelingen på skolen.

Rundt 80 deltakere var samlet i Grorud samfunnshus i Oslo 9 februar for å få faglig oppdatering og påfyll fra tilsammen fem ulike foredragsholdere.

- Vi ønsker at studentene skal holde seg ajour og faglig oppdatert, samt få innblikk i hva som rører seg i bransjen. Dette er med på å øke kunnskapsnivået, sier Kallionpää.

Hun forteller at skolen har kartlagt hvor tidligere studenter jobber. Det er første gang at man samler gamle og nye studenter på denne måten. - I det ligger også et ønske om se fremover, sier hun.

Fremtidsutsikter, grønne tak og hagedesign
Natur videregående skole hadde sydd sammen et spennende program.

Tove Landstein fra Norsk Gartnerforbund snakket om fremtidsutsikter i gartnerbransjen, mens Synøve Gundersen Hetager i Grønt Grep delte erfaringer og tanker om å drive eget gartnerfirma.

Urbane løsninger med grønne tak i Oslo kommune ble presentert av arkitekt David Vernon Brasfield i Bymiljøetaten. Han viste frem en rekke eksempler på grønne løsninger i bymiljøer fra hele verden, og trakk også frem Barcode-utbyggingen i Bjørvika, der reguleringsplanen sier at 50 prosent av takflatene skal ha grønne tak.

Jostein Sundby i Vital Vekst fortalte om bruk av sedum i grøntanlegg og taktekking, og viste frem både gode og dårlige eksempler bruk av sedum. Han fokuserte blant annet på viktigheten av god og fagmessig skjøtsel for at sedumdekker skal holde seg fine.

Siste foredragsholder var hagedesigner Darren Saines, som delte noen av sine mange hagedesignprosjekter med tilhørerne. Han fortalte også om sin deltakelse i Chelsea Flower Show i 2010, hvor hans hage ble tildelt utmerkelsen forgylt sølv.