Roser øker mest

Vi kjøper langt flere avskårne blomster enn før. Roser er førstevalget til morsdag og valentinsdag, bryllup og begravelser.

Ifølge bransjen skyldes rosefeberen at det nå er et mye mer spennende utvalg av roser enn før. Kvaliteten og holdbarheten er kraftig forbedret, og det finnes roser i mange prisklasser.

– Det gjør at nordmenn nå velger roser til alle store familiebegivenheter, eller bare for å friske opp hjemmet, sier daglig leder Kjetil Swensen i blomsterkjeden Floriss.

For ti år siden utgjorde potteplanter hele 70 prosent av salget fra blomsterbutikkene. Nå er over halvparten avskårne blomster.

– Roser utgjør over 20 prosent av totalsalget fra våre 93 butikker over hele landet, sier Swensen.

Kraftfullt symbol
Morsdag og valentinsdagen er store rosedager.

– Røde roser symboliserer at man er glad i noen, enten det er venninnen, mor eller kjæresten. Det er blomster man gir til dem man bryr seg om. Røde roser er et kraftfullt symbol, sier markedskoordinator Marianne Holtet i Floriss.

Hun har jobbet i blomsterbransjen i over 20 år og husker godt da de første utlendingene begynte å spørre om roser til valentinsdagen tidlig på 1990-tallet.

– Siden har denne markeringen spredt seg til store deler av landet, selv om det er mest et byfenomen. For 20 år siden hadde vi ikke mange typer roser til salgs. De fleste ble solgt enkeltvis og var ganske dyre.

Nå er buketter mest vanlig, og nordmenns favorittfarger er røde, hvite og rosatoner.

Robuste kenyanere
Rosene ble tidligere stort sett dyrket i Norge, men i dag kommer en stor del av rosene vi kjøper fra Kenya.

– Der vokser rosene på ekvator i veksthus 2500 meter over havet. Nettene er kjølige og dagene er varme med mye sol. Det er perfekte vekstforhold, sier Marianne Holtet, som har besøkt de afrikanske produsentene mange ganger.

Fra Kenya kommer robuste roser i ulike kvaliteter, farger og størrelser til Norge. Fem dager etter at de skjæres, er rosene å få kjøpt i butikk i Norge. For å vare lenge, holdes blomstene kjølig under transport.

– Nå som det er vinterkulde, er det viktig at rosene blir pakket inn skikkelig. Blomster må ikke utsettes for frost. Papirinnpakning fra butikken er viktig beskyttelse mot vinterkulda, sier Marianne Holtet.

Blomsterbransjen øker omsetningen år for år. I fjor økte Floriss omsetningen med 8,2 prosent, mens bransjeveksten var på mellom tre og fire prosent.

– Blomster gir en mulighet til å muntre opp eller myke opp folk på en måte som aldri er feil. Tradisjonelt innesluttede nordmenn er i ferd med å bli rausere med blomster, sier Marianne Holtet i Floriss.