Hageblogger får hagefolket ut av dvalen

Hagefolket ligger ikke på latsiden vinterstid. Norges mest populære hageblogg, Moseplassen, opplever for tiden stor pågang fra lesere som vil dele sine fargerike blomsterminner med andre hagevenner.

Anne Havåg Holter-Hovind fra Oslo er opphavskvinne til den populære hagebloggen Moseplassen, som i skrivende stund nærmer seg 2500 tilhengere på facebook og ca 2500 daglige visninger.

Nylig inviterte hun sine lesere til en litt annerledes fotokonkurranse, hvor deltakerne skal sende inn bilder av blomster i gitte farger i tilsammen åtte innledende runder. Holter-Hovind forteller om en respons som har vært over all forventning:

− Da jeg lyste ut konkurransen ante jeg ikke om den ville slå an, men det gjorde den tilgangs! Den engasjerer både de hardbarkede hageinteresserte, og de som vanligvis blogger mest om annet. Deltakerene setter pris på en grunn til å gå gjennom bildene sine, og koser seg stort med det underveis, sier hun, og fortsetter:

− Også bloggleserne som ser på bildene setter pris på inspirasjonen bildene gir, samt det å lese sjarmerende historier og å lære om nye planter.

X-faktor
Hun har kalt konkurransen X-faktor Blomsterutgaven 2012, og understreker at det er en upretensiøs konkurranse hvor alle kan delta.

− Fordelt på åtte innledende runder kjemper blomstene om en plass i solen. Det er en farge for hver runde. Hvilken blomst har det lille ekstra som bringer finaleplass og seier?

Juryen ser etter sjarme og skjønnhet, og som alle jurymedlemmer lar de seg påvirke av en god historie. Dette er altså ikke en ren fotokonkurranse, tekst kan bidra til finaleplassen, og i finalen bestemmer folket, forklarer den entusiastiske bloggeren.

Påmelding legges ut annenhver dag og er åpen i to dager. Deltakerne kan levere ett bidrag til så mange av rundene som de ønsker.

Siste frist er 16. februar
Det er fortsatt mulighet til å delta, og dette er fargene som gjenstår: Lilla 11. februar, orange 13. februar, og 15. februar er det sort, grønn og andre som ikke er dekket av de foregående konkurranser. Til nå har konkurransen fått bidrag fra rosa, blå, gul, hvite, og røde blomster.

Kriteriene forøvrig er som følger:
Juryen plukker ut 24 finalister, og 20 februar tar leserne over og stemmer frem sine favoritter.

- For å delta må man ha en blogg, hjemmeside, flickr eller lignende.

- Bidraget må ha et bilde, og gjerne litt tekst om selve planten eller hvorfor du liker den.

- Det skal være en plante som kan dyrkes utendørs i Norge – feks tre, busk, staude, markblomst, grønnsaksblomst, sommerblomst eller planter vi lagrer inne om vinteren.

Vil dele hagegleden
Moseplassen pleier å ha konkurranser hver måned, alle designet med ulike tema nettopp for å gi en mulighet til å dele.

− Det at plantene er delt inn i farger er praktisk for de som planlegger nye bed, og det er utrolig kjekt å se mange ulike muligheter innenfor en begrenset ramme presentert samlet på den måten, sier Holter-Hovind.

Hun mener at det er viktig å være en del av et felleskap, og føle at det er mange andre der ute som er glad i blomster og som lengter etter at hagen skal våkne til live.

I denne konkurransen har trenden vært at antallet bilder øker for hver farge, opplyser hun.

Utover landets grenser
− Konkurransen sprer seg ut av landet, også danske og svenske bloggere er med og deler av sin blomsterglede. De fleste som deltar forteller leserene sine at de deltar og lenker til samlingen på Moseplassen. Så er det da noen av leserene til den som deltar som også får lyst til å delta, og slik sprer det seg utover til blogger jeg ikke ante eksisterte, sier hun.

Deltakerne er gjerne andre hagebloggere, men ikke alle. En del blogger primært om andre ting, men en konkurranse som dette gir en anledning til å blogge om de blomstene de liker.

Gult er kult
− Jeg trodde opprinnelig at noen farger skulle få mange bidrag, slik som rosa. Og at andre skulle få færre, som gult. Men for hver konkurranse så har det bare blitt flere og flere bidrag, og gult er tydeligvis kult! Hvem hadde vel trodd at gul skulle bli populær, det er en farge som har vært elsket og hatet hos mange hageeiere de senere årene, sier hun, og fortsetter:

− Ettersom alle bidrag ligger på nett og er lenket til fra galleri hos Moseplassen, så kan alle besøke hverandre og se og lese om hverandres favoritter, sier Holter-Hovind. Hun påpeker også at lesere og deltagere blir kjent med nye blogger, og på den måten blir kjent med nye blomster − og kan mimre over gamle travere.

Her kan du se Moseplassens alle bloggposter i serien.

PS! Også hage.no har en fotokonkurranse på gang. Send inn dine hagebilder og vær med i konkurransen om flotte fotopremier. Siste frist er 1. mars. Her kan du lese mer om konkurransen.

Har du en hageblogg, eller vet om en som hageinteresserte bør vite om? Send inn til hage.no's bloggoversikt.