Gammeldags blomstereng

Jeg har lyst å få til en gammeldags blomstereng. Finnes det frøblandinger til dette?

Det er ikke mange som som selger gode frøblandinger til blomstereng. Det er nok fordi at det er et vanskelig «bed» å drive frem. En blomstereng består jo av ville blomster og de lar seg gjerne ikke føye inn i de kultiverte foldene!

Jeg har lest mye om dette, og det er få som får ferdigblandinger til å bli vellykket. Kommer du over noen poser, er de gjerne ettårige og må såes på nytt hvert år.

Siden de må såes hvert år er de ofte mindre hardføre enn ugressplanter, og det skjer ofte at ugresset utkonkurrerer de spede spirene fra frøblandingen. Her er derfor noen tips til å opparbeide enga bit for bit, og med tålmodighet vil du kunne få en eng som etablerer seg - hvis de rette forholdene er på plass!

Aller først må du huske på at blomsterengene oppstod der jorden var skrinnest og utarmet. Det trives også aller best i solsteika!

Før du etablerer enga, ville jeg reist rundt i ditt område og observert hvilke arter som forekommer naturlig. En eng bør i alle fall ha innslag av noen av disse plantene:

Prestekrage Leucanthemum vulgare
Engnellik Dianthus deltoides
Tiriltunge Lotus corniculatus
Rødkløver Trifolium pratense
Rød jonsokblom Silene dioica
Fjellrapp Poa alpina
Gul gåseblom Anthemis tinctoria
Fagerklokke Campanula persicifolia
Rødknapp Knautia arvensis

For gode frø ville jeg forsøkt Agrokonsult AS.
Lykke til!

Med vennlig hilsen
Marit N. Jørgensen